VIDEO Bitka kod Stubice: Bili smo usred borbe seljaka i vojske

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

U DONJOJ STUBICI održana je rekonstrukcija bitke koja se odigrala 1573. godine kad su se pobunili kmetovi pod vodstvom Matije Gupca protiv feudalnog gospodara Franje Tahija i ostalih velikaša. 

Bitka kod Stubice održava se već 12 godina na zagorskim bregima kao uspomena na ustanak malog čovjeka u borbi za pravicu.

Centralna bitka održala se kod dvorca Stubički Golubovec, a Indexov reporter, odjeven u seljaka, nalazio se u središtu sukoba. Pogledajte što je zabilježio.

U poznatom zagorskom kraju smještenom na sjevernim padinama Medvednice povijest se ponavlja svake godine kao spomen ustanka malog čovjeka u borbi za "pravicu" i to kao događaj koji iz godine u godinu prikuplja sve više sudionika, a i posjetitelja. Riječ je o rekonstrukciji bitke kojom je dokrajčena znamenita Seljačka buna pod vodstvom Matije Gupca, koja se, kako povijesni izvori bilježe, zbila kod Stubičkih Toplica 9. veljače 1573.

Osim završne bitke na stubičkom polju, cilj manifestacije je vjerno prikazati neuspjele pregovore i tragično finale poraženih seljaka, hvatanje Matije Gupca i njegovo odvođenje u Zagreb.

Uz glavnu bitku organizira se i bogat kulturno-glazbeni program, glazbeni nastupi, srednjovjekovni sajam, radionice i igraonice, uz bogatu gastronomsku ponudu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.