Video - Filmska 2009: Svi holivudski hitovi koji nam tek dolaze

FILMSKA 2008., službeno je završena nedavno održanim Oscarima koji su nam pokazali tko su glavne face o kojima priča cijeli svijet, neovisno o tome što vi mislili o samoj ceremoniji. No, pred nama je punih devet mjeseci novih filmskih hitova od kojih mnogi neće ulaziti u uži izbor za sljedeću dodjelu, ali će svakako puniti kino dvorane i novinske stupce.

Preletimo li naslove koji nas očekuju ove godine, vidjet ćemo da prevladava velik broj blockbustera, a "retro ludilo" koje je započelo prošle godine sa 3D filmovima, nastavit će se i u 2009. s time da je jedan od najiščekivanijih naslova godine definitivno "Avatar" Jamesa Camerona, kojem je ovo prvi film još od "Titanica", a trebao bi se pojaviti na samom kraju godine. SF spektakl vrijedan preko 300 milijuna dolara pravljen je najnovijom tehnologijom i vjerojatno će filmsku industriju službeno uvesti u novu eru jašući na valu interesa za 3D projekcijama. Naravno, ni superjunaka neće nedostajati pa će se uskoro i u našim kinima pojaviti dugo očekivani "Watchmen“ (prema stripu Alana Moorea (koji ni ovog puta nije oduševljen filmskim uratkom, ali to nije veliko iznenađenje) i u režiji Zacka Snydera koji je stajao iza velikog kino hita "300“.

Prve su reakcije odlične i ako ćemo baš iskreno, postoji jako velika šansa da u filmu neće uživati samo najzagriženiji fanovi stripa i Alan Moore, naravno. Nemoguće je zaobići "X-Men Origins: Wolverine" s Hughom Jackmanom koji će ponoviti svoju ulogu popularnog Marvelovog superjunaka. Peti mjesec pokazat će može li Wolverine oživjeti uspavani serijal iako je sasvim realno očekivati solidan film jer za režiju je zadužen oskarovac Gavin Hood ("Tsotsi“).  Jaka glumačka postava (Benicio Del Toro, Anthony Hopkins) i opterećenost vukolikim spodobama prati i remake "The Wolfmana" iz '41, ali nažalost redatelj Joe Johnston nije najbolja referenca jer od "Draga, smanjio sam djecu" i "Rocketeera" nije snimio apsolutno ništa vrijedno spomena, čak ni u onom trash pogledu. No, sve je moguće, a film je zbog potreba efektnijeg marketinga gurnut za studeni.

Svibanj je vrijeme za novi nastavak "Star Treka" na koji ne treba trošiti previše riječi jer zagriženi fanovi znaju sve što treba, a na ostalima je da "padnu“ na reklamnu kampanju. Samo mjesec dana kasnije, 4. lipnja, u kina kreće četvrti nastavak popularnog Terminatora, s tim da je ovog puta naglasak stavljen na Johna Connora. Schwarzenegger, naravno, neće ponoviti ulogu T-800, ali izostanak glavnog protagonista neće se ni osjetiti jer se u glavnoj ulozi nalazi Christian Bale, čovjek koji je prošle godine po drugi puta utjelovio Batmana u jednom od najgledanijih filmova uopće. Sedmim mjesecom vjerojatno će gospodariti najnoviji nastavak Harryja Pottera, "Harry Potter and the Half-Blood Prince". David Yates, zaslužan za režiju "Harry Potter and the Order of Phoenix" pobrinuo se za ovaj nastavak, a pobrinut će se i za naredna dva - "...Deathly Hollows" 1 i 2.

Kad smo već kod dječjih i obiteljskih filmova ne smijemo zaobići najnoviji uradak Pixara "Up" koji je oduševio trailerom i vrlo bi se lako mogao pretvoriti u kino-hit kao, između ostalog, i svaki drugi Pixarov uradak. Radnja prati Carla Fredricksena, starog mizantropa koji jednog dana odluči balonima podići svoju kuću iz temelja i zauvijek pobjeći od svijeta, ali slučajno pokupi i izviđača koji mu se našao na kućnom pragu. Pete Docter koji iza sebe ima samo "Monesters, Inc." i scenarije za "WALL-E-a" i oba "Toy Storyja" vjerojatno neće podbaciti. Zanimljivo je spomenuti da će genijalni i osebujni Spike Jonze iza kojeg se nalaze remek-djela kao što su "Biti John Malkovich“ i "Adaptacija“ ove godine napokon završiti obiteljski film "Where the wild things are“ prema djelu Mauricea Sendaka koji je kombinacija igranog i animiranog filma.

Redatelj sličnog senzibiliteta, Wes Anderson ("Rushmore", "The Royal Tennenbaums") također se dohvatio animiranog filma pa iščekujemo njegov "The Incredible Mr. Fox“ koji bi se u kinima trebao pojaviti početkom jedanaestog mjeseca.

Osobenjak Tim Burton također se vraća postapokaliptičnim animiranim filmom "9" (koji nema nikakve veze s mjuziklom "Nine" u kojem će se krajem godine pojaviti jedan od najvećih glumaca današnjice, Daniel Day-Lewis), doduše, samo u producentskoj ulozi dok je režija u rukama za Oscara nominiranog Shanea Ackera. Čudak Terry Gilliam koji je posljednjih nekoliko godina izrodio neupečatljivu "Braću Grimm" i "Tideland", u rujnu ponovno dolazi sa fantasy filmom "The Imaginarium of doctor Parnassus" s jakom glumačkom postavom (Johnny Depp, Jude Law, Collin Farrell), a vrijedi spomenuti da je to posljednji film u kojem se pojavio Heath Ledger. Depp i Bale u srpnju se mjesecu pojavljuju i u gangsterskom tematikom inspiriranom "Public Enemies" Michaela Manna.

Još i detektivi i demonom opsjednute čirlidersice

Nakon velikog comebacka Roberta Downeya Jr.-a i relativno velikog comebacka Guya Ritchieja koji je nakon dugo vremena snimio dobar film ("RocknRolla"), dvojac se udružio u "Sherlocku Holmesu" koji je u kinima potkraj godine.

U rujnu se vraća i Martin Scorsese koji će u "Shutter Islandu" po četvrti puta uposliti Leonarda DiCaprija. Bit će to prilično zanimljiv odmak od Scorseseova dosadašnjeg opusa jer riječ je o trileru s osjetnim naginjanjem horor tematici. Horora se dohvatila i oskarovka Diablo Cody ("Juno") koja je napisala scenarij za "Jennifer's Body" s Megan Fox u ulozi demonima opsjednutoj "čirlidersici".

Godinu će svakako upotpuniti i povratak genijalca Quentina Tarantina koji se upustio u ratne vode svojim, već sada kontroverznim "Inglorious Basterds", a briljantni dvojac čije je ujedinjenje bilo samo pitanje vremena, dolazi s komedijom "Whatever works".

Naime, Woody Allen i jedan od tvoraca "Seinfelda" i "Curb your enthusiasm" Larry David u lipnju u kina plasiraju komediju koja se bavi... Tematikom koju bi i inače očekivali od neurotičnog Allena.

Sve u svemu, u filmskog pogledu 2009.obećaje i pitanje je hoće li nas konačni uraci natjerati u kino dvorane ili će se sve svesti na mahniti download.

Hrvoje Marjanović
Foto: Index

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.