Video: Kina zabranila "putovanje kroz vrijeme"

KINESKI su cenzori ovih dana odlučili da "putovanje kroz vrijeme" i sve oblike znanstveno-fantastičnih serija i filmova treba zabraniti jer "nemaju smisla i ne poštuju povijesno naslijeđe Kine", prenosi Telegraph.

Službenici svemoćnog vijeća State Administration of Radio, Film and Television (SARFT) smatraju kako SF dramama nedostaje "pozitivnog razmišljanja", dok su zapleti "izmišljeni i besmisleni". U praksi, to znači zbogom filmovima poput trilogije "Povratak u budućnost" ili cijeloj "Star Trek" franšizi. Nepotrebno je napomenuti da SARFT odgovara isključivo samom vrhu, odnosno Državnom vijeću Kine.

U preporuci stoji kako bi filmske kompanije trebale izbjegavati serije i filmove u kojima se radi o putovanju kroz vrijeme jer se u njima "proizvoljno izmišljaju nepostojeći mitovi, radnja je izopačena i čudna, ponašanje i logika likova su apsurdni, dok se u nekima promovira feudalizam, praznovjerje, fatalizam i reinkarnacija." Takvi su materijali nepoćudni i uvredljivi jer predstavljaju "zlostavljanje" povijesti, što ne bi trebalo poticati. Zabrane nisu pošteđene niti serije u kojima likovi putuju kroz vrijeme, no samo pomoću "flashbackova", a ne vremeplova.

Takva je tematika u Kini trenutno vrlo popularna, a glavnima i odgovornima najviše smeta što su priče potpuno izmišljene, pa bi se na udaru mogle naći i filmske adaptacije kineskih klasika. Profesor Nie Wei, predavač filmskog odsjeka šangajskog sveučilišta, tvrdi da se na producente već vrši pritisak kako bi promijenili scenarije po kojima rade.

Iako se ne radi o strogo službenoj zabrani, samo upozorenje od SARFT-a dovoljno je ozbiljna stvar.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.