Video: Prošlo je 15 godina od smrti modne ikone, magične Jackie O.

OD SMRTI Jacqueline "Jackie" Lee Bouvier Kennedy Onassis mnoge su se žene s njome uspoređivale i željele biti uspoređivane. Uz Mona Lisu, Merlin Monroe, Grace Kelly, Marlene Dietrich i Audrey Hepburn Jackie je jedna od onih koju će uvijek pratiti tajanstvenost, ljepota, elegancija, gracioznost, samostalnost i neovisnost. Bila je rođena 28. srpnja 1929. godine a umrla 19. svibnja 1994. godine.

Umrla je od Hodgkinove bolesti, vrste raka. Bolest joj je bila dijagnosticirana u siječnju 1994. godine a javnost je za to doznala mjesec dana kasnije. Obitelj je bila maksimalno optimistična a Jackie je na inzistiranje kćeri jedva prestala pušiti cigarete. Do travnja bolest se raširila da bi joj posljednje putovanje u životu bilo prema njujorškoj bolnici Cornell Medical Cente dan prije smrti. Ispred njezinog apartmana u ulici 1040 Fifth Avenue okupilo se mnoštvo ljudi koje joj je povicima pružalo podršku. Ipak, bolest je pobijedila i Jackie je umrla u snu u 10.15 sati ujutro u četvrtak 19. svibnja. Njezin sin tada je rekao: "Moja majka umrla je okružena obitelji, prijateljima i najdražim joj knjigama. Živjela je na svoj način i pod vlastitim uvjetima i mi smo zbog toga vrlo sretni". 

Prvi susret Jackie i Johna

Jackie O. bila je supruga 35. američkog predsjednika Johna F. Kennedyja. Dužnost Prve dame obavljala je od 1961. do 1963. godine. Kasnije se udala za grčkog pomorskog magnata Aristotlea Onassisa koji je umro 1975. godine. U kasnijim godinama imala je vrlo uspješnu karijeru kao urednica knjiga. Tadašnjeg senatora Kennedyja upoznala je putem zajedničkih prijatelja. "Kontakt očima" ostvarili su prilikom tople svibanjske noći 1952. godine uoči večere koju su organizirali njihovi prijatelji novinar Charles Bartlett i njegova supruga Martha Buck Bartlett. Kennedy je tada trčao za foteljom u američkom Senatu a kad je tu poziciju i dobio počeo je hodati s Jackie. Njihove zaruke su postale službene 25. lipnja godinu dana od sudbonosne večere.

Oženili su se 12. rujna 1953. godine u crkvi St. Mary u Newport u na Rhode Islandu. Vjenčao ih je nadbiskup Richard Cushing. Na vjenčanju je bilo više od 700 uzvanika. Njezinu Vjenčanicu osmislila je njujorška dizajnerica Ann Lowe a danas se čuva u Kennedyjevoj riznici u Bostonu. Medeni mjesec proveli su u meksičkom Acapulcu a kasnije živjeli u McLeanu u Virginiji.

Jackie odbijala protokole

Iako obavijeni velom glamura njihov život nije uvijek bio "med i mlijeko". Jackie se vrlo teško prilagođavala protokolima žene političara i pritisku obitelji Kennedy. Njezin se suprug borio s teškim zdravstvenim problemima a Jackie je teško podnosila njegove operacije i komplikacije koje su uslijedile. Dok se oporavljao od operacija uspjela ga je nagovoriti da napiše knjigu "Profiles in Courage" u kojoj je pisao o američkim senatorima koji su riskirali karijere i živote za svoja uvjerenja. Kennedy je za knjigu nagrađen Pulizerovom nagradom.

Nesreće u obitelji su se nastavile. 1955. godine Jackie je pobacila a godinu dana kasnije rodila mrtvu djevojčicu. Sve to je uzorkovalo zabrinjavajući lom u njihovom braku i potaklo na kratko razdvajanje. Iako pogrbljeni od tuge par je odlučio dignuti glavu i krenuti dalje. Prodali su imanje Hickory Hill u Virginiji i preselili se u N Street u Georgetownu. Nisu željeli odustati od djece i Jacqueline je napokon rodila drugu kći, Caroline te tri godine kasnije sina Johna. Oboje su rođeni carskim rezom.

Napokon je za Kennedyjeve krenulo malo bolje. Počeli su se sve više družiti, organizirati domjenke i šetati pod svjetlima reflektora. U njihovom domu kao kod svoje kuće osjećali su se mnogi umjetnici, pisci, znanstvenici, pjesnici i glazbenici, za istim stolom s političarima, diplomatima i državnicima. Cijeli socijalni život olakšavao je Jackien tečni francuski. Obožavala je umjetnost, glazbu i kulturna zbivanja te je zbog toga i talenta komunikacije kroz vrijeme stekla reputaciju "magične žene".

Jackie O. kao modna ikona

Tijekom Johnovog predsjedničkog mandata Jacqueline je postala svjetska modna ikona. Obiteljskog prijatelja i francuskog dizajnera s američkom adresom Olega Cassinija toliko je oduševila da joj je 1960. godine posvetio cijelu kolekciju. Upravo ju je on odijevao tijekom uloge Prve dame kao i prilikom inauguracije Johna za predsjednika. Iz njegove odjeće nije izlazila niti prilikom gostujućih putovanja u Europu, Indiju i Pakistan.

Kroz vrlo kratko vrijeme njezin je stil postao toliko popularan da se je kopirale sve žene diljem svijeta dok su njezin stil nazvali su "Jackie look". Iako joj je Cassini bio omiljeni dizajner Jackie O. je bila velika ljubiteljica Chanela, Givenchyja i Diora. Jedan od njezinih najpoznatijih kostima, onaj ružičasti koji je nosila u Dallasu 22. studenog 1963. godine dizajnirala je Elsa Schiaparelli. Stil su joj kopirali više od ijednog drugog stila bilo koje druge Prve dame sve do danas. U modnom svijetu njeno ime nije izlazilo iz ustiju najpoznatijih dizajnera i mladih žena koje su ipak bile najveće obožavateljice.

U godinama nakon života u Bijeloj kući Jackiein se stil drastično izmijenio. Umjesto unikatnih haljina i kostima počela je nositi "serijsku" odjeću. Široke hlače, traperice, široke rever jakne, svileni šalovi i velike tamne naočale bile su njezin novi stil. Počela je eksperimentirati sa stilovima često noseći veliki broj nakita, najčešće okrugle naušnice u kombinaciji s frizurom začešljanom unazad. 

Borba s bolešću i smrt

Praćena životnim nesrećama najgora je se dogodila upravo u siječnju 1994. godine kad je doznala za rak. Sveta misa zadušnica bila je održana 23. svibnja u crkvi Saint Ignatius Loyola koja se nalazi na uglu Park Avenuea i ulice East 84th Street na Manhattanu a koja je ista crkva gdje je bila krštena. Tijekom pokopa na groblju Arlington National Cemetery u Arlingtonu u Virginiji njezin sin rekao je jedva je izgovorio nekoliko riječi zašto je volio svoju majku i zašto je bila posebna. "Voljela je poeziju, dom, obitelj i imala avanturistički duh", bile su njegove riječi. Pokopana je uz grob Johna F. Kennedyja. U svojoj oporuci svojoj djeci ostavila je imanje u vrijednosti 43,7 milijuna dolara.

L.V.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.