Vijeće za elektroničke medije kažnjava RTL i Novu TV zbog kršenja zakona

VIJEĆE za elektroničke medije utvrdilo je određene nepravilnosti u radu RTL Televizije te Nove TV. U priopćenju za medije Vijeće navodi da je RTL prekršio Zakon o elektroničkim medijima emitiranjem serija CSI - Las Vegas, CSI New York, CSI - Miami te serije Kosti u neprimjerenom terminu i bez grafičke oznake.

Isto Vijeće utvrdilo je da je i Nova TV prekršila zakon kada je programske sadržaje Trenutak istine i Gotovčeve emitirala u neprimjerenu terminu. Komercijalnim televizijama zamjera se to što su se programi emitirali prije 22 sata što ugrožava maloljetnike te im je naloženo da najkasnije u roku od sedam dana usklade emitiranje programa sa zakonskim odredbama Vijeća radi zaštite maloljetnika.

Iz Nove TV nam javljaju da namjeravaju postupiti u skladu s preporukom Vijeća, no isto tako smatraju kako svoj program emitiraju sukladno Zakonu o elektroničkim medijima. Iz RTL-a su iznenađeni reakcijom Vijeća.

„Iznenađeni smo stavom Vijeća za elektroničke medije. Mišljenja smo da emisije poput CSI-ja i Kostiju ne mogu ugroziti mentalni ili moralni razvoj maloljetnika, te  je gotovo nevjerojatno da se svjetski nagrađivane serije kažnjavaju jednakom mjerom kao emisije poput Gotovčevih i Trenutka istine. U konačnici, određivanje vremena prikazivanja je u domeni uredničke odgovornosti nakladnika, a ne Vijeća. Također je zanimljivo da se nakon godina prikazivanja CSI franšize u udarnom terminu i na javnoj televiziji tek sada primijetila neprimjerenost termina emitiranja“. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.