Vraćaju se uređaji koje smo obožavali, evo kako danas izgledaju

Foto: Press

PUNIH 17 godina nakon premijere, pod svjetla reflektora vratila se Nokia 3310. Bila je enormno popularna zahvaljujući iznimnoj čvrstoći i kvaliteti izrade, a njene se zgode gdje je bila bačena niz stepenice, valjala se u blatu ili bivala pregažena - i iz svega izašla čitava - još uvijek spominju sa sjetom.

Ovaj legendarni model nije jedini gadget koji se vraća iz mrtvih, dapače, što nas je zaintrigiralo da ih pronađemo još nekoliko. Na istom je tragu bio i The Telegraph, također pišući o retro uređajima koje smo voljeli.

Nokia 3310

Izvor: Youtube

Spomenuta u uvodu, Nokia 3310 nije donijela ništa revolucionarno, osobito ne za cijenu od kakvih 450 kuna. Očigledno se cilja na nerazvijene zemlje gdje su pametni telefoni zapravo egzotična roba te na bivše korisnike (bilo ih je 120 milijuna), kojima bi ovaj poslužio kao sekundarni telefon.

Gramofon

Izvor: Raga

Nekoć kraljevi reproduciranja zvuka potonuli su pojavom CD-a, no u posljednje vrijeme doživljavaju novu mladost. Prodaja gramofonskih ploča stabilno raste iz godine u godinu, a najveći rast imala je 2015., skočivši za čak 30% u odnosu na prethodnu.

Kamera Super 8

Izvor: Kodak/Youtube

Kodak je ponovno pokrenuo ograničenu proizvodnju svojih video-kamera Super 8, koja je bila inspiracija J. J. Abramsu za njegov istoimeni film iz 2011. godine. Znatno modernizirana, snimljeni materijal može pohraniti na memorijsku karticu ili direktno u oblak, a bit će i još nekih digitalnih sitnica zaogrnutih u patinu.

Pisaći stroj

Izvor: Freewrite

Modernizirana inačica stroja koji je dominirao birokratskim uredima širom svijeta vratio se pod imenom Freewrite. Posjeduje WiFi, pa zapise možete spremiti na svoje računalo, u oblak, ili pak direktno ispisati na pisaču.

Digitalna kamera

Izvor: Polaroid

Polaroid je još jedan proizvođač koji želi uzeti novac na valu nostalgije, pa nudi Snap, digitalni fotoaparat koji će odmah ispisati snimljenu fotografiju. Razlučivost mu je 10 megapiksela i uz podršku za memorijsku karticu nudi tek nešto osnovnih filtera za fotografije, no širok spektar opcija ionako nije karta na koju igra.

Pacman

Izvor: Pacman

Za svoj 35. rođendan vratio se i Pacman, prilagođen za mobilne platforme Android i iOS. U enormnoj konkurenciji mobilnih igara teško će naći mjesto pod suncem; staroj gardi predstavljat će tek podsjetnik na dobra, stara vremena, dok će novoj publici biti samo još jedan u nizu.

Preklopni telefon

Izvor: Youtube

Prvi preklopni telefon bio je Motorola StarTAC iz 1996. godine, kada je postao veliki hit. Ista je kompanija iznjedrila i RAZR V3, koji je bio najprodavaniji takav telefon uopće. Danas možete kupiti Samsung W2016, luksuzni i vrlo skupi podsjetnik na prošla vremena.

Audio kazete

Izvor: Youtube

Ovaj analogni format zadesila je ista sudbina kao i gramofonske ploče; posustali su pred naletom CD-a, koji je i sam ubrzo platio danak napretku tehnologije. Nepraktičnosti unatoč, proizvodnja im raste: Metallica, Nelly Furtado i The Flaming Lips su objavili albume i na ovom mediju, pa se čini kako će im novostečena popularnost potrajati.

Pročitajte više