Wired objavio listu najboljih Marvelovih filmova. U top 10 ima iznenađenja

Foto: Press

OTKAKO je 2008. godine započeo svoju priču, Marvel je snimio čak 31 film. Neki su proglašavani remek-djelima zbog specijalnih efekata, neki su čak i nagrađeni Oscarima u kategorijama efekata i glazbe, a Wired je nedavno složio top ljestvicu najboljih.

Iako se mnogi možda neće složiti s ovim poretkom jer nekih vrlo ozbiljnih naslova nema među najboljima, u nastavku donosimo 10 najboljih po izboru Wireda počevši od posljednjeg. Usput ćemo navesti Wiredovo objašnjenje zašto su baš ti filmovi na vrhu.

10. Captain Marvel

"Najveća greška Marvela jest to što nije ranije uveo Captain Marvel u svoj katalog. Film prati uspon Kapetanice, prati njezinu priču prije nego što je postala to što jest, objašnjava kako je razvila svoje moći, a jedina prava mana ovog filma jest to što ne objašnjava što je Marvel radila prije Endgamea."

9. Avengers: Infinity War

"Marvel je čitavo desetljeće ostavljao mrvice kruha i tragove po svojim filmovima koji su doveli do ovog remek-djela. Infinity War je spojio sve glavne likove koji su se pojavljivali zadnjih deset godina kako bi napali Thanosa koji je odlučio prepoloviti broj svih bića u svemiru. Efektna scena borbe Zemljana i vojske izvanzemaljaca i šokantan završetak bili su možda i najveći filmski trenutak te godine."

8. Ant-Man

"Tko ne voli dobar film s pljačkom? Ant-Man je bio pravo osvježenje u Marvel Universeu, kao i Paul Rudd koji ga je utjelovio. Film je izuzetno zabavan, a uveo je u priču i Hanka Pyma iako se možda kvantnim fizičarima nije svidjelo kako funkcionira njegova tehnologija smanjivanja i povećavanja."

7. Spider-Man: Homecoming

"Ovo je bio treći pokušaj povratka Spider-Mana na filmsko platno u samo 15 godina. Tom Holland udahnuo je život ovom liku, modernizirao ga i učinio šarmantnim. Sjajno je što se u filmu pojavljuje i Iron Man, odnosno Tony Stark, ali samo u sporednoj ulozi. Spider-Man sjajno balansira između akcije i filma o srednjoškolcu i njegovu životu."

6. Avengers: Endgame

"Ovaj film ima sve; mudrog Tonyja Starka, profesora Hulka, Big Lebowski Thora, Doctora Strangea, Black Widow i Cap. Marvel, koji razbijaju sve i emotivno i fizički, te gotovo sve likove koje ste do sada imali priliku gledati u MCU-u. Ovo je epski film."

5. Guardians of the Galaxy

"Od prve scene u kojoj Chris Pratt, odnosno Star-Lord, pleše kroz napušteni planet uz pjesmu Come and Get Your Love, bilo je jasno da će GoG donijeti nešto novo u svijet Marvela. Većini ovo nije bila poznata priča, ali film je unio veliku dozu humora, a fanovi ga obožavaju."

4. Spider-Man: No Way Home

"U ovom filmu događa se nezamislivo, otkriven je Spider-Manov identitet i on i njegovi bližnji postaju meta. Peter Parker potom traži pomoć od Dr. Strangea, koji, pak, napravi još veći problem i otvara portale koji vode u paralelne svemire. U filmu se pojavljuju i prijašnji Spider-Mani, koje glume Tobey Maguire i Andrew Garfield."

3. Iron Man

"S ovim je filmom sve počelo još 2008. godine. U to je vrijeme priča o Thanosu bila tek u povojima. Ipak, Iron Man je vrlo dobro ostario kao film. U ovom filmu rođen je prvi službeni superheroj i započela je priča o Tonyu Starku i njegovoj baštini."

2. Thor: Ragnarok

"Ragnarok redatelja Taike Waititija je remek-djelo. Film je prožet dobrim humorom, Thorovim osebujnim karakterom, rađen je u postmodernom stilu, ali nikako nije pretenciozan. Riječ je o možda i najsmješnijem Marvelovu filmu, koji pomalo nalikuje i na psihodeličan indie film."

1. Black Panther

"Redatelj Ryan Coogler postigao je s Black Pantherom nešto što nitko prije nije uspio. Podigao je film o superherojima na višu razinu, zadovoljio je kritiku i fanove i to je bio prvi Marvelov film nominiran za Oscara. Sve je u ovom filmu sjajno, od odabira glumaca do kostima, glazbe, radnje, izvedbe, efekata. Jedino možemo žaliti za time što T'Challe, odnosno glumca Chadwicka Bosemana, više nema među nama, a tko zna kako bi sve izgledalo da ga on može i dalje glumiti."

Ako ste kojim slučajem nezadovoljni ovom ljestvicom, u nastavku možete poredati ove Marvelove filmove po vlastitom izboru.

Pročitajte više