Za ovih 10 nekad popularnih bendova ste vjerojatno zaboravili da su ikad postojali

Foto: Profimedia

1990-e i rane 2000-e bile su era kojom je pop glazba suvereno vladala. Od umjetno stvorenih boy i girl bendova do talentiranih bendova čiji su članovi spojeni još u djetinjstvu, proizvođači pop i R&B ritmova vladali su tom glazbenom erom. Neki su ostavili trag u glazbi koji traje do danas, ali ovih 10 bendova vam je vjerojatno isparilo iz sjećanja, čak i ako se njihovi hitovi još uvijek povremeno vrte na radiju, piše MSN.

O-Town

O-Town je prva grupa koja je došla iz ABC-jeve serije Making The Band, no nikada nije dosegao slavu boy bendova poput *NSYNC-a ili Backstreet Boysa. Ipak, uz pomoć zajedničkog producenta Loua Pearlmana, debitantski album benda iz 2001. postao je platinast.

Poput većine pop zvijezda tog vremena, Erik-Michael Estrada, Trevor Penick, Ashley Parker Angel, Jacob Underwood i Dan Miller bili su mladi, nevini i ljupki te savršeni za privlačenje obožavatelja. Njihov prvi singl, Liquid Dreams, imao je dosta radijskih puštanja, a pjesma koja ga je slijedila, balada All or Nothing, odmah je postala hit. Članovi su se razišli 2003. godine, nastavljajući glumačku i solo glazbenu karijeru.

S Club 7

Britansku pop skupinu činilo je sedam pjevača - Tina Barrett, Jo O'Meara, Rachel Stevens, Hannah Spearritt, Jon Lee, Bradley McIntosh i Paul Cattermole, a okupio ih je bivši menadžer Spice Girls Simon Fuller. Njihov debi se poklopio s popularnom TV serijom pod nazivom S Club 7 in Miami u SAD-u i Miami 7 u Velikoj Britaniji, u kojoj su glumile izmišljene verzije samih sebe.

Veseli hitovi poput zaraznih Bring It All Back i S Club Party katapultirali su bend do slave ne samo u Britaniji već i diljem svijeta. Stvarni odnos Spearritt i Cattermolea predstavljen je u seriji, a kada je Cattermole napustio bend, on se neizbježno raspao.

All Saints

Britanski girl bend koji stoji iza soul hita Never Ever izvorno je započeo kao duo Melanie Blatt i Shaznay Lewis 1993. Nakon teškog početka regrutirale su kanadske sestre Nicole i Natalie Appleton i 1995. postale kvartet.

Demo pjesme I Know Where It's At donio im je ugovor s London Recordsom i ubrzo se našao na četvrtom mjestu top liste u Ujedinjenom Kraljevstvu. Njihov istoimeni debitantski album objavljen je u studenom 1997., a godinu dana kasnije dosegao je platinastu nakladu u SAD-u i peterostruku platinastu nakladu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Bend je nastavio izdavati albume, a 2021. su zajedno bili na turneji.

Take That

Take That, peteročlani britanski boy bend koji čine pjevač i tekstopisac Gary Barlow, Mark Owen, Howard Donald, Jason Orange i Robbie Williams, prodao je više ploča nego bilo koji britanski izvođač nakon Beatlesa.

Sa sedam hitova na prvom mjestu u Britaniji bend je bio pop fenomen u 90-ima, iako je zapravo imao samo jedan hit u SAD-u, baladu Back For Good. Grupa se nekoliko puta raspadala i ponovno okupljala, a pjevač Robbie Williams također je postigao velik uspjeh kao solo izvođač.

t.A.T.u.

Pop dance duo koji čine Julija Volkova i Lena Katina formiran je iz grupe stotina potencijalnih ruskih pjevačica, a 2001. potpisale su ugovor s Universal Musicom Russia. Poznate su po svom fiktivnom imidžu, izigravanju lezbijskih fantazija školarki, a najveći hit im je pjesma All the Things She Said koja je postala popularna u SAD-u, zauzevši 20. mjesto na Billboardovoj ljestvici Top 100.

LFO

Zapamćen po svojoj pjesmi iz 1999., Summer Girls, floridski boy bend trio LFO, što je kratica za Lyte Funkie Ones, imao je karijeru obilježenu i uspjehom i tugom. Njihov istoimeni debitantski album zauzeo je 21. mjesto na Billboardovoj ljestvici Top 200, a bili su i na turneji s *NSYNC-om, Backstreet Boysima i Britney Spears.

Međutim, glavni vokal Rich Cronin preminuo je 2010. u dobi od 35 godina nakon duge borbe s leukemijom, a kolega iz benda Devin Lima umro je osam godina kasnije od raka nadbubrežne žlijezde u dobi od 41 godine. Preostali član Brad Fischetti još uvijek nastupa u znak poštovanja prema svojim kolegama iz benda.

Sugababes

Britanska girl grupa svoju je pjesmu Overload nazvala "pričom o odrastanju" koja je sažela njihova iskustva s tinejdžerskim romansama. Pjesma je 2000. godine postala prvi singl članica grupe Sugababes, koju su činile Mutya Buena, Keisha Buchanan i Siobhán Donaghy, i postavila ih na put do pop zvijezda.

Nakon glasina o svađama u bendu Donaghy je napustila Sugababes 2001., a prije nego što je bend izdao drugi album, zamijenila ju je Heidi Range, nekadašnja članica Atomic Kittena. 2005. bend je napustila i Buena, koju je zamijenila Amelle Berrabah, a 2009. otišla je i Buchanan, posljednja originalna članica benda.

Boyzone

Europi nije nedostajalo boy bendova 90-ih i ranih 2000-ih, a zahvaljujući snažnom vokalu Ronana Keatinga, irski Boyzone postao je jedan od najuspješnijih. Osnovan 1993. godine nakon natjecanja na čelu s glazbenim mogulom Louisom Walshom, Keatingu su se pridružili Mikey Graham, Stephen Gately, Shane Lynch i Keith Duffy.

Njihova pjesma iz 1998. godine Picture of You korištena je za film Mr. Bean. Bend se privremeno povukao 2000. godine, ali se ponovno okupio 2008. godine i počeo raditi na novom albumu. Gately je preminuo od akutnog plućnog edema 2009. godine, prije nego što je album objavljen, a preostala četiri člana nastavila su dalje s Boyzoneom.

All-4-One

Poznati po baladi s I Swear koja je osvojila Grammy 1995. godine za najbolji pop nastup dueta ili grupe s vokalom, R&B kvartet All-4-One objavio je sedam albuma i prodao više od 20 milijuna singlova širom svijeta. Kalifornijska skupina, koju čine Tony Borowiak, Jamie Jones, Delius Kennedy i Alfred Nevarez, formirana je 1993. godine, a i danas nastavlja zajedno odlaziti na turneje.

Wild Orchid

Većina vas je čula za Stacy Ferguson, odnosno Fergie, pjevačicu Black Eyed Peasa, ali jeste li znali da je bila dio pop trija iz 90-ih poznatog kao Wild Orchid? S njom u bendu su još bile Stefanie Ridel i Renee Sandstrom, koje su od djetinjstva njezine prijateljice. Trio je napravio nekoliko hit balada, uključujući pjesmu Talk To Me.

Pročitajte više