Zabranjeni profili za djecu mlađu od 14. Evo još mjera koje provodi Florida

Foto: Shutterstock

U najnovijem zakonodavnom potezu, američka savezna država Florida donijela je radikalne zakonske izmjene koje direktno utječu na korištenje društvenih mreža među najmlađima. Pod vodstvom guvernera Rona DeSantisa, republikanskog lidera, zakon je izglasan s jasnim ciljem: zaštita djece od potencijalno štetnih učinaka društvenih mreža.

Prema novim pravilima, djeca mlađa od 14 godina više neće moći otvarati profile na društvenim mrežama, dok će se oni između 14 i 15 godina susresti s novom preprekom - potrebom za dobivanjem roditeljske suglasnosti. Ovaj potez, kako ističu stručnjaci, predstavlja jedan od najstrožih pristupa regulaciji pristupa internetu među maloljetnicima u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kompanije koje se usude ignorirati nove propise suočit će se s drakonskim kaznama koje mogu doseći i do 50.000 dolara po prekršaju. Ovakav radikalan pristup naglašava ozbiljnost s kojom Florida gleda na problematiku zaštite privatnosti i mentalnog zdravlja djece na internetu.

Odvjetnici spremni na borbu

Paul Renner, republikanski član zakonodavne vlasti, nije skrivao zadovoljstvo novim zakonom, koji je nazvao prioritetom. "Mozak naše djece nije dovoljno razvijen da bi razumjeli opasnosti ovisnosti o tehnologiji," izjavio je Renner, naglašavajući kako je zakon dizajniran da štiti najmlađe od onoga što smatra 'digitalnom zamkom'.

S druge strane, zakon je već izazvao kontroverze i oštre kritike. NetChoice, trgovačka grupa koja uključuje tehnološke gigante poput Meta, TikTok i X, oštro je osudila novi zakon, opisujući ga kao "odobnu iskaznicu za internet" koja nameće neopravdana ograničenja na slobodu korištenja interneta.

Očekuje se da će, unatoč oštrim kritikama, zakon stupiti na snagu u siječnju sljedeće godine, postavljajući Floridu u sam vrh američkih država koje su poduzele korake u ograničavanju pristupa društvenim mrežama među maloljetnicima. I dok se pravni stručnjaci spremaju za moguće sudske bitke, roditelji u Floridi mogu odahnuti znajući da su koraci poduzeti u cilju zaštite njihove djece na internetu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.