Zagrebačke mažoretkinje su hit: Nakon dočeka Vatrenih gledat će ih milijuni

Foto: Press

ZAGREBAČKE mažoretkinje osnovane su 1993. godine, a otad su nastupale u čak 23 zemlje svijeta, točnije u čak 266 različitih gradova. Nastupile su čak 4200 puta, a svojom pojavom i koreografijom privukle su pozornost gdje god su se pojavile.

Prvakinje Europe bile su čak 15 puta, Hrvatske 20 puta, a mogu se pohvaliti i s više od 130 medalja. Upravo zbog takvih, i još brojnih drugih uspjeha Zagrebačkih mažoretkinja, mnogim je djevojčicama od malih nogu san zavitlati štapom u plavoj uniformi.

Sada već tradicionalno, sredinom rujna održavaju se audicije za sve djevojke i djevojčice koje se žele pridružiti mažoretkinjama. Ove godine audicije se održavaju 15. i 18. rujna na adresi Palmotićeva 30. Mogu se prijaviti djevojke i djevojčice u dobi od tri do 25 godina.

Na audicijama se najprije ispituje smisao za ritam koji se prati kroz cijelu audiciju i to na način da se traži od kandidatkinja da pljeskanjem ponove ritam koji otplješće ispitivač. Nakon toga, kandidatkinje moraju ponavljati osnovni korak koji pokazuje jedna od mažoretkinja ispred kandidatkinja.

"Svatko ima drugu šansu, a ako vidimo da se radi o tremi, blokadi ili nedostatku koncentracije onda dajemo treću, čak i četvrtu šansu", objasnio je za Index Alen Šćuric, šef Zagrebačkih mažoretkinja.

On s mažoretkinjama u listopadu ove godine putuje u Šangaj, na festival The Shangai Intenational Arts Festival. Zagrebačke mažoretkinje su poziv na taj prestižni festival dobile još u svibnju 2015. godine. Proteklih godina broj gledatelja tog festivala premašio je broj od čak 1.8 milijuna ljudi. 

"Zagrebačke mažoretkinje su jedina grupa iz Hrvatske koja je pozvana na festival te će kao takve predstavljati Hrvatsku, ali istovremeno i Europu. Organizacijski je to ogroman posao, od viza preko karata i samog puta koji vodi preko Dubaija, no programski ćemo se pripremati nakon Europskog prvenstva koje počinje 5. rujna. Nakon toga imamo mjesec i pol intenzivnih treninga samo za Šangaj. Na samom festivalu će biti preko 300.000 gledatelja te svi kineski mediji, tako da će nas vidjeti nekoliko desetaka milijuna gledatelja. Ogromna je to stvar, najveća u povijesti tima. Morate priznati da se na tako što ne pozivaju baš svaki dan grupe iz Hrvatske, zar ne?", rekao nam je Šćuric.

Možda najveću pozornost hrvatske javnosti ove godine Zagrebačke mažoretkinje privukle su na povijesnom dočeku Vatrenih u srpnju.

"Vatrene smo dočekivali i 1998. godine kada smo također bili u prvim redovima od aerodroma do Trga Franje Tuđmana, a u međuvremenu smo suorganizirali i niz dočeka poput zlatnih rukometaša,vaterpolista, dinamovaca, gimnastičara, Janice i Ivice Kostelić i drugih hrvatskih sportaša. No, doček srebrnih Vatrenih je ipak bio nekoliko nivoa iznad. Nikad u Zagrebu se nešto ovakvo nije dogodilo. Naš uspjeh je još veći zbog toga što smo po prvi puta u našoj povijesti bili glavni i odgovorni za doček u Zračnoj luci te u povorci do Trga bana Jelačića", priča nam Šćuric. 

"U četiri dana priprema radili smo doslovno 24 sata, imali smo nekoliko proba na terenu, isplanirali smo svaku i najmanju pojedinost, a na sam dan dočeka naš posao je krenuo u osam ujutro, a završili smo oko ponoći", dodao je.

"Zagrebačke mažoretkinje tamo nisu bile samo 'ukras', nego su imale i više vrlo zahtjevnih zadataka. Njihovo iskustvo i educiranost doslovno otvaraju organizatorima mogućnost da ih koriste za razne poslove tijekom evenata. Mi smo distribuirali sve materijale za igrače u autobus, fizički smo odvajali igrače od gledatelja, locirali i propuštali njihove supruge i djevojke, usmjeravali kolonu...", priča Šćuric.

"Najsimpatičnije na dočeku je bilo to što su Zagrebačke mažoretkinje išle netom ispred autobusa igrača te su, kako su imale policijsku pratnju, ali i sličan autobus kao i onaj koji je prevozio reprezentaciju, ljudi mislili da su one nogometaši. No, ipak su nakon prvotnog šoka super reagirali, slikali se, mahali, pjevali s curama", prisjetio se.

Najzahtjevniji trenutak dočeka je, priznaje Šćuric, bio skretanje autobusa Vatrenih s rute na Savskoj cesti. "Najzahtjevnije je bilo u hodu dogovoreno skretanje kod vatrogasaca u Savskoj zbog odlaska na WC i okrijepe, što su tražili igrači, te nekih tehničkih promjena", kaže on, no o detaljima nije htio. Kaže, to im nalaže profesionalizam.

"Vjerujte, Zagrebačke mažoretkinje na dnevnoj bazi u raznim VIP ložama i na najvišim događanjima vide stvari o kojima se radi diskrecije i profesionalizma ne govori u javnosti. Upravo zbog tog našeg profesionalizma angažirani smo baš na svakom najvećem događaju u gradu i državi", ponosno ističe.

Voditeljica Zagrebačkih mažoretkinja već je niz godina Viktorija Čeh koja je za Index ispričala koje su njezine obveze i odgovornosti te na koji način utječe na ostale djevojke u timu.

"Za predvodnicu Zagrebačkih mažoretkinja se priprema par godina. Ona je vrh tima i uzor ostalim djevojkama, ima veliku odgovornost i stoga je vrlo bitno da se unaprijed zna da će ona biti predvodnica, da bi se za to mogla pripremiti. Upisala sam se 2003. godine, a u prvi tim sam došla 2008. godine. Druga predvodnica sam postala 2012., a prva predvodnica 2015. godine", prisjetila se Viktorija.

"Moja obveza je biti uzor svim djevojkama, razgovarati s njima, rješavati probleme ako do njih dođe, motivirati ih i uvijek biti tu za njih. Predvodnica je najbitnija funkcija u timu, ona je prva djevojka koju svi gledaju. Naravno da je to velika odgovornost jer ako predvodnica bude nesigurna i sve ostale cure će biti... Ona je ta koja vodi tim", kaže Viktorija.

Zagrebačke mažoretkinje trenutno imaju više od 600 članica, a njihove nastupe godišnje, prema procjenama nizozemske agencije SPH, gleda oko 12 milijuna ljudi. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.