Žarko Potočnjak bio je ponosni branitelj, u ratu je bio 14 mjeseci

Foto: Davorin Visnjic/Petar Glebov/Marko Prpic/Marin Tironi/PIXSELL

PRIJE točno godinu dana preminuo je legendarni hrvatski glumac Žarko Potočnjak.

Žarko je već kao osnovnoškolac nastupao na brojnim školskim predstavama, iako je od srednje škole svima govorio da se želi baviti brodogradnjom, a čak je i upisao studij brodogradnje, ali se na njemu zadržao samo pet mjeseci. Završio je Akademiju za kazališnu i filmsku umjetnost 1972. godine. 

Igrao je u oko 150 kazališnih premijera te snimio 25 igranih filmova, a u njih deset imao je glavnu ulogu. Glumio je u oko 30 televizijskih serija, a Lažeš Melita, Inspektor Vinko, Putovanje u Vučjak, Nad lipom 35, Najbolje godine, Počivali u miru, Crno-bijeli svijet samo su neke od njih.

Potočnjak je dobitnik brojnih nagrada za životno djelo, među kojima se ističu Nagrada hrvatskog glumišta, Marul, Zlatni osmijeh, Dubravko Dujšin, Nagrada na susretima hrvatskih kazališta, nagrada Dani komedije. Nakon više od 50 godina karijere, Potočnjak se 2021. odlučio umiroviti. 

>>Glumio je u Glembajevima, Nad lipom 35... Po ovim ulogama pamtimo Žarka Potočnjaka

Iz glume se povukao, otkrio je tad, i zbog zdravstvenih problema. Naime, 2002. operirao je pluća te je prvi izliječeni pacijent od karcinoma pluća u Klinici za plućne bolesti Jordanovac.

Bio je prvi pacijent izliječen od karcinoma pluća na Jordanovcu

Naime, Žarku su liječnici u studenom 2001. godine dijagnosticirali karcinom na desnom plućnom krilu. Glumac je 2002. godine operiran u bolnici Jordanovac te je, unatoč malim šansama, uspio pobijediti bolest. Operacija je bila teška, a rehabilitacija duga. No sve je dobro završilo. Naime, Žarko je bio prvi izliječeni pacijent od karcinoma pluća u Klinici za plućne bolesti Jordanovac.

Krajem 2019. godine Žarko je ispričao da boluje od kronično opstruktivne bolesti pluća, odnosno kroničnog bronhitisa. Za domaće medije tada je izjavio da je ostao bez riječi kada je shvatio da s njim ponovno nije nešto u redu. 

"Naime, prije 19 godina na Jordanovcu sam operirao karcinom pluća, uspješno se izliječio, da bi mi prije dvije godine liječnici rekli da bolujem od kronično opstruktivne bolesti pluća", govorio je tada Žarko i priznao da pije puno lijekova te da mu je sve gore.

Supruga Višnja bila mu je velika podrška

Velika podrška bila mu je supruga Višnja s kojom je bio u vezi više od 11 godina. 

"Morate imati nekoga uza se, a ona je uvijek uz mene kao velika podrška. Znam se našaliti da ponekad bude upitno hoću li stići do zahoda, a nekim se situacijama znam smijati i nekoliko dana kasnije. Ali onaj tren kada me uhvati panika, kada osjetim strašnu bol i osjećam se bespomoćno, zahvalan sam što pokraj sebe imam svoju Višnju", ispričao je svojedobno glumac za Story.

Žarko nije često govorio o Višnji, a prije nje bio je u braku s glumicom Asjom Jovanović. Žarko i Asja bili su u braku 19 godina te su dobili kćer Miju. Rastali su se 2002. godine, a nakon razvoda su ostali u dobrim odnosima. 

Bio je branitelj

Žarko Potočnjak za vrijeme Domovinskog rata proveo je 14 mjeseci braneći Hrvatsku. Bio je član 106. osječke brigade, bio je u protuzrakoplovnoj obrani te član umjetničke brigade. 

"Mene su po povratku u Zagreb spasili tadašnji ravnatelj Gavelle Ivica Kunej i Zlatko Vitez. Upregnuli su me predstavama, morao sam kreirati uloge, ali tako sam potisnuo crne misli", govorio je svojedobno glumac.

"Nakon što sam neko vrijeme proveo s Tigrovima, zbog akcija koje su bile prekrvave i preteške za 45-godišnjaka, zamolio sam da me prebace na neki lakši borbeni položaj. Poslali su me pukovniku Čebiću u Osijek, koji me svrstao u protuzračnu obranu 106. brigade", rekao je u jednom od intervjua. 

Jednom se prilikom prisjetio i kad su se s Krička brda morali hitno povući iz diverzantske akcije i spasiti teško ranjenog suborca kojeg je Potočnjak nosio na nosilima 11 kilometara. "Dvije godine kasnije prepoznao me je ispred banke na Trgu bana Jelačića. Pozvao me je na piće. U razgovoru sam mu se požalio da nemam jamca za kuću. Odvukao me je u banku da bi mi potpisao jamstvo", govorio je Žarko.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.