Zašto su Hrvati toliko poludjeli za Južnim vjetrom?

Foto: Press

HRVATI već tjednima s nestrpljenjem iščekuju nastavak filmskog hita Južni vjetar, koji u utorak napokon dolazi u domaća kina.

Svjetska premijera filma Južni vjetar: Ubrzanje održana je ljetos u Puli, a rasprodane ulaznice i gužva na crvenom tepihu najbolje su dočarale popularnost srpske franšize u Hrvatskoj.

Pa u čemu je fora?

Kako je nastao fenomen Južnog vjetra?

Prvi dio iz 2018. godine pod nazivom Južni vjetar bio je apsolutni hit u regiji. Prema ljestvici najgledanijih srpskih filmova u kinima u razdoblju od 2010. do 2019. godine, koju je objavio Filmski centar Srbije prošle godine, uvjerljivo prvo mjesto pripalo je upravo tom filmu. Film je premijerno prikazan krajem kolovoza 2018. na Filmskim susretima u Nišu, gdje je osvojio četiri nagrade. Prvi dio filma u hrvatskim kinima zaradio je 161 tisuću dolara (oko milijun kuna), dok globalno ta cifra iznosi 2.3 milijuna dolara (oko 14 milijuna kuna). 

Originalni film smješten je u beogradsko podzemlje i u njemu je glavno lice Petar Maraš (Miloš Biković), pripadnik automobilske mafije na čelu koje je Car (Dragan Bjelogrlić). Spletom okolnosti i neočekivanih poteza, Maraš se zamjeri opasnom vođi mafije Golubu (Nebojša Glogovac), zbog čega sve svoje bližnje stavlja u opasnost.

Nakon prvog filma uslijedila je istoimena serija koja predstavlja proširenu verziju filma. U prvim epizodama sadrži dijelove filma iz 2018. godine. Radnja serije počinje gdje prvi film završava, odnosno prati život mladog kriminalca Petra Maraša iza rešetaka. Nakon što mu je kazna iznenada skraćena, Maraš izlazi iz zatvora, no umjesto da se ponovo pridruži staroj ekipi, on započinje privatni biznis preprodaje polovnih automobila.

Južni vjetar: Ubrzanje - nastavak za kojim Hrvati već luduju

2021. godine snimljen je nastavak, Južni vjetar: Ubrzanje.

"Narko-boss Petar Maraš koristi sve prednosti novostečenog statusa nedodirljivog vođe srpskog podzemlja pod zaštitom same države. U želji da proširi i ozakoni posao, nezakonito stečeni novac ulaže u legalne poslove. Tražeći povoljnu priliku, sa svojim vjernim Baćom odlazi u istočnu Srbiju. Tamo saznaje vijesti zbog kojih će biti prisiljen promijeniti planove i vratiti se na ulicu", stoji u najavi drugog nastavka filma. Dakle, drugi dio franšize nastavlja gdje je stala serija. 

 

Neke scene nastavka snimljene su i u Hrvatskoj, točnije u povijesnoj gradskoj jezgri Kastva. Oba dijela filma režirao je Miloš Avramović. 

Oni koji su već pogledali film u kinima izvan Hrvatske, ne prestaju ga hvaliti na društvenim mrežama. "Nije to fikcija, to je stvarnost", "Tuga je što svi navijamo za ekipu u kojoj su kriminalci umotani u simpatične likove", samo su neki od komentara koji ujedno djelomično i otkrivaju tajnu popularnost franšize - priča je na ovaj ili onaj način bliska raznim slojevima društva i raznim generacijskim skupinama.

"Stvar koja seriju Južni vjetar čini posebnom jest sama radnja serije. Za razliku od Rana, koje su danas popularne, a u kojima su se pronašli samo klinci, kako tada tako na neki način i sada, u srpskoj blockbuster seriji mogu se pronaći sve generacije, od tinejdžera do onih koji su već debelo u petom desetljeću života", pisao je još 2018. godine srpski Noizz o fenomenu Južnog vjetra, koji je već tad bio "zapuhao" regijom.

Tome zasigurno pridonosi i šarolika glumačka postava među kojom su najnovije nade srpskog glumišta poput Miloša Bikovića i Miodraga Radonjića, ali i legende poput Dragana Bjelogrlića i Srđana Todorovića. Popularnosti među mladima zasigurno je pridonijela i glazba na kojoj su radili neki od trenutno najpopularnijih balkanskih glazbenika poput Cobyja.

Hoće li nastavak "balkanskih Brzih i žestokih", kako neki zovu ovu franšizu, ponoviti popularnost prvog dijela ostaje za vidjeti, no nema sumnje da će se za mjesto u dvorani tražiti ulaznica više.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.