Znate li što zapravo znači "woke"?

Foto: Shutterstock

Izraz "woke" postoji već neko vrijeme, ali sve češće vidimo desnicu (i neke boomere) kako tu riječ koriste kao oružje u žestokim političkim raspravama. Često koriste "woke" kako bi uvrijedili neke društvene i kulturološke pojave za koje vjeruju da su problematične.

Woke je službeno dodan u Oxford English Dictionary 2017. godine, a suprotno uvriježenom mišljenju, definiran je kao "dobro informiran, ažuran". Prema Urban Dictionaryju, opisuje nekoga tko je "svjestan, zna što se događa u zajednici (povezano s rasizmom i društvenom nepravdom)".

Nije uvreda

Ukratko, to znači biti društveno i kulturno osviješten. Možda ćete se iznenaditi kada saznate da "woke" datira iz 1962. godine kada je pojam naveden u rječniku "fraza i riječi koje biste mogli čuti u Harlemu", u časopisu New York Times, prenosi Independent.

10 godina kasnije, 1972., lik u drami Barryja Beckhama Garvey Lives! kaže da će "ostati budan" (stay woke) s rečenicom: "Spavao sam cijeli život. A sad kad me gospodin Garvey probudio, ostat ću budan. A ja ću mu pomoći da probudi druge crnce."

Woke nije uvreda - iako ljudi mogu pokušati manipulirati njegovom pravom definicijom. Međutim, sve dok internet postoji, ona će i dalje biti ključna riječ trolova kojom ismijavaju "preosjetljivost" ljevice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.