Znate li tko je trebao pjevati Umbrellu? 10 stvari o glazbi koje niste znali

Foto: Press

NOVI tjedan, nova serija manje poznatih priča o pjesmama koje svi znamo. 

Seal - Kiss From a Rose

Veliki hit Seala djeluje kao jedna od onih pjesama koje su oduvijek bile hit. No činjenica je da je pjesma, prije nego je postala hit, bila promašaj. Seal ju je objavio kao potencijalni singl s drugog albuma, ali pjesma se vrlo kratko zadržala na ljestvicama i za samo tjedan dana gotovo potpuno nestala iz sjećanja.

No tek kada ju je Joel Schumacher uvrstio na soundtrack Batmana, pjesma je postala globalni hit i jedna od onih pjesama koje prve padaju na pamet kada netko spomene Seala. Schumacher je odmah režirao drugi spot (ovaj u tekstu je prva verzija koju vjerojatno niste ni vidjeli) i ostalo je povijest.

Pearl Jam - Jeremy

Album Ten grupe Pearl Jam jedan je od najboljih albuma devedesetih, a Jeremy je možda i najpoznatija pjesma s tog albuma (iako bi ta titula mogla pripasti bilo kojoj pjesmi). Uglavnom, Eddie Vedder čitao je novine u trenutku kada su počeli raditi na pjesmi koja još uvijek nije imala tekst.

Članak koji je Vedder čitao bio je vezan za slučaj Jeremyja Wadea Dellea, 16-godišnjaka iz Teksasa koji se upucao u učionici pred cijelim svojim razredom. Snimljen je i kontroverzni video koji i danas možete pogledati isključivo na YouTubeu i potvrditi da razumijete u što se upuštate i pročitate par sugestija vezano za suicid.

Eminem - Lose Yourself

Eminem je u karijeri nanizao gomilu ogromnih hitova, ali Lose Yourself ponekad se čini kao njegov najveći hit. Ujedno je to i prva rap pjesma koja je osvojila Oscara jer se pojavila u iznenađujuće kvalitetnoj drami 8 Mile. Međutim, Eminem ne samo da nije pokupio svoj kipić (jer nije bio prisutan na dodjeli) već nije gledao ni prijenos jer je bio uvjeren da nema ni najmanju šansu pobijediti. Umjesto toga, zaspao je kod kuće, gledajući crtiće sa svojom kćeri.

Tko je imao najveći koncert?

Kad netko više dana zaredom napuni Arenu, to je zaista velik uspjeh, ali sve je to kikiriki u usporedbi s rekorderima koji su okupili milijunsku publiku na svojim koncertima. Naravno, treba napomenuti da se radi o besplatnim koncertima, ali to ne umanjuje činjenicu da se radi o uistinu impresivnim brojkama. Guinnessova knjiga rekorda tako kaže da je najveći besplatni koncert onaj Roda Stewarta u Rio de Janeiru kada je na Copacabani skupio preko 4.2 milijuna ljudi.

Slijedi ga moskovski koncert Jeana-Michela Jarrea s 3.5 milijuna, Jorge Ben Jor u Riju s tri milijuna i Beach Boysi koji su 1985. skupili "samo" milijun ljudi.

Michael Jackson - Scream

Michael Jackson oduvijek je snimao megalomanske spotove i uvijek se radilo o malim filmovima koje su režirali veliki redatelji. Primjerice, Bad je režirao legendarni Martin Scorsese. No za prvi singl s gigantskog, ali za njegove okvire prosječnog albuma HIStory: Past, Present and Future, Book I, Jackson nije štedio već se isprsio i iskeširao suludih 10.7 milijuna dolara te snimio službeno najskuplji spot u povijesti.

Nažalost, na veliko veselje nas koji se tješimo izrekama kao što je "novac nije sve", snimio je i dokaz da novac nije sve jer, unatoč budžetu, Scream vjerojatno neće biti ni u prvih deset spotova na koje ćete pomisliti kad se prisjećate njegovih najboljih spotova. 

Nicki Minaj - Starships

Ovo je bio veliki hit za Nicki Minaj, ali mnogi ga nisu "popušili". Iznenađujuće, jedna od tih je i Nicki koja je tijekom novogodišnjeg nastupa prekinula izvođenje svoje pjesme i publici rekla: "Više ne izvodim ovu pjesmu, ne sviđa mi se. Glupa pjesma."

No ovo nije prvi put da ju je popljuvala. Tijekom jednog intervjua je priznala da, svaki put kad čuje tu pjesmu, pomisli koliko ju mrzi i zapita se zašto ju je uopće snimila.

James Blunt - You're Beautiful

Svoj najveći hit ne voli ni James Blunt, ali razlog nije to da mu se ne sviđa pjesma već je uvjeren da su je radio-stanice uništile neprestanim puštanjem. U jednom starijem intervjuu rekao je: "Postoji jedna pjesma kojom su šopali ljude. You're Beautiful je postala iritantna i onda su ljudi počeli smatrati da je i izvođač iritantan."

Whitney Houston - I Will Always Love You

O pjesmi koja isprva bila hit za Dolly Parton, a zatim još veći hit za Whitney Houston, znamo više-manje sve. No jedna manje poznata priča vezana je za - Saddama Husseina. Da, isti taj Saddam koristio je pjesmu u svojoj predsjedničkoj kampanji 2002.

I premda vam se to možda čini kao neobičan izbor za muslimanskog autokrata, nemojte zaboraviti da je on bio član sekularne stranke i to nije bio problem. Pobijedio je s čak 100 posto glasova (dakle, vrlo "uvjerljivo"), a kako bi to proslavili, pjesma se na radiju vrtjela neprestano.

Flo Rida feat. Kesha - Right Round

Bio je ovo jedan od najvećih hitova Flo Ride i neopisivo velik hit za tada popularnu Keshu. Njezin producent koji je surađivao s Flo Rideom predložio ju je kao savršenu suradnicu. No pjevačica je izvukla deblji kraj. Ne samo da nije potpisana već nije ni plaćena.

Doduše, treba pogledati i drugu stranu jer tehnički se okoristila budući da je ta pjesma ono što ju je proslavilo. Nedugo nakon toga velike izdavačke kuće zainteresirale su se za nju, a na kraju ju je potpisala RCA.

Rihanna - Umbrella

Danas su mnogi već odustali od ideje da će jedna od najvećih zvijezda dvijetisućedesetih, Rihanna, snimiti svoj povratnički album, ali davne 2007. bila je tek zvijezda u usponu. Stoga ne iznenađuje zašto nije bila prva na listi pjevačica kojoj su ponudili veliki hit Umbrella. Pjesma je prvo trebala pripasti Britney Spears, a nakon toga Mary J. Blige.

Nakon što su obje pjesmu odbile, prihvatila ju je Rihanna i bila je to pametna odluka jer je dogurala do prvog mjesta Billboarda i postala jedan od njezinih najvećih hitova.

Pročitajte više