Znate li zašto su slavni na ovogodišnjoj dodjeli Oscara nosili plave vrpce?

Foto: EPA

GLEDATELJI i korisnici društvenih mreža primijetili su kako je veliki dio uzvanika, nominiranih i nagrađenih na ovogodišnjoj dodjeli Oscara nosio plavu vrpcu na odjeći ili oko ruke. Mnogi su se upitali koje značenje stoji iza toga, a uskoro je stiglo i objašnjenje.

Ova vrpca nosi se kao znak podrške i solidarnosti s izbjeglicama diljem svijeta. Vrpcom se šalje poruka #WithRefugees, što bi u prijevodu značilo - uz izbjeglice. Plave vrpce su na poznatim osobama viđene i zapažene i na prethodnim događanjima u Hollywoodu.

Ovaj detalj je među ostalima izabrala i Cate Blanchett, australska zvijezda koja je bila nominirana za Oscara za najbolju glumicu za svoju ulogu u filmu Tár. "Ono što volim kod filma je način na koji nas uvlači u važne teme kako bismo otkrili sve što nas povezuje", rekla je u izjavi za medije.

"Snažna poruka"

"Kad god sam susrela izbjeglice, na mjestima kao što su Libanon, Jordan ili Bangladeš, u Ujedinjenom Kraljevstvu ili kod kuće u Australiji - ono što me je pogodilo nije bila njihova 'različitost', nego koliko zapravo imamo zajedničkog", dodala je glumica.

Blanchett su se pridružile i druge zvijezde uključujući Billa Nighya, koji je nominiran za svog prvog Oscara za ulogu u filmu Living, Edwarda Bergera, redatelja All Quiet On The Western Front, i filipinske glumice Dolly De Leon, koja je glumila u filmu Triangle of Sadness iz 2022. 

Svaku vrpcu ručno je izradio tim Knotty Tie Co., američke tvrtke za proizvodnju odjeće iz Colorada koja pomaže izbjeglicama zapošljavanjem i obrazovanjem. "Nošenje plave vrpce #WithRefugees na crvenom tepihu šalje snažnu vizualnu poruku da svatko ima pravo potražiti sigurnost", napisao je UNHCR u priopćenju.

Podsjećamo, najboljim filmom na 95. dodjeli Oscara proglašen je film Sve u isto vrijeme, koji je pobijedio u ukupno sedam kategorija, a najboljim glavnim glumcima Brendan Fraser za ulogu u filmu Kit i Michelle Yeoh za film Sve u isto vrijeme. Michelle je svojom pobjedom ispisala povijest jer je postala prva azijska glumica koja je osvojila Oscara u toj kategoriji.

Sve dobitnike Oscara 2023. možete pogledati ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.