Zvali su je vječnom djevojčicom, oduševljavala je od Jugoslavije do Istočne Njemačke

Screenshot: HRT

Popularna pjevačica i šlager kraljica Ljupka Dimitrovska bila je ikona jugoslavenske glazbe, koja je svojim popularnim hitovima zabavljala ljude diljem bivše države. Ljupka se rodila 25. srpnja 1943. godine u Skoplju, no život i karijeru izgradila je u Zagrebu, gdje je i umrla 2016. godine.

Slavu je stekla tijekom 70-ih i 80-ih nastupajući na brojnim festivalima i izbacujući poznate hitove poput: Tvoja barka mala, Ja ga hoću, a on mene neće, Šta je tu je, Robot i dr. Ljupka se nakon školovanja i odrastanja u Skoplju preselila u Zagreb tijekom 60-ih kako bi izgradila karijeru u glazbi.

Poznata kao "Vječna djevojčica"

Dok je rasla kao glazbenica i umjetnica, upoznala je čovjeka koji je, unatoč diplomi s medicinskog fakulteta, ipak izabrao glazbu za svoju profesiju. Radi se, naravno, o Nikici Kalogjeri, čovjeku s kojim će ostati do kraja njegovog života.

Nastup na Splitskom festivalu 1989. godine

Starija generacija pamti Ljupku ne samo po njenim hitovima već i brojnim nastupima na domaćim festivalima, poput Splitskog festivala, Zagrebfesta te Beogradskog proleća. S pjesmom Bay, bay nastupala je na Jugoviziji, no nije pobijedila.

Često ju povezuju s pjevačem Ivicom Šerfezijem s kojim je snimila brojne duete, a i sama je izjavila da su im glasovi harmonični, kao i njihovi karakteri. Bila je poznata i izvan granica Jugoslavije pa je često odlazila na festivale u Čehoslovačku, Istočnu Njemačku, Grčku i Francusku.

Bila je poznata po svojim gustim šiškama i mladolikom licu pa su je često po medijima nazivali "vječnom djevojčicom". Osobno nije voljela intervjue i medijsku pozornost za koje je izrekla da joj stvaraju stres.

2006. godina bila je za nju vrlo teška. U roku od dva mjeseca preminuli su joj muž, sestra i majka. Sama je preminula 2016. godine nakon teške i kratke bolesti. Nadživjele su je njene pjesme i lijepa sjećanja koje je ostavila mnogima diljem Jugoslavije, ali i šire.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.