Zvijezda koja je odbila Dan nezavisnosti: "Scenarij je bio glup"

Foto: Press

DAN NEZAVISNOSTI bio je jedan od najvećih akcijskih filmova 1990-ih.

SF iz 1996. godine Willu Smithu donio je milijune dolara, no uloga kapetana Stevea Hillera mogla je pripasti jednom drugom glumcu, koji je pročitao scenarij i bacio ga iz automobila u vožnji jer je smatrao da je glup.

Tijekom gostovanja u showu kod Conana O'Briena, Ethan Hawke objasnio je zbog čega je odbio ulogu. Naime, poslije romantične drame Zagrizi život (Reality Bites) iz 1994. godine, Hawke je bio preplavljen filmskim ponudama. Nakon toga s prijateljem je putovao zemljom i odlučili su se uputiti u Meksiko.

"Čitam prijatelju scenarij za Dan nezavisnosti i govorim mu: 'Nije li ovo užasna rečenica?' E.T. zove doma - to je glupo", prisjetio se te dodao kako je došao do točke u kojoj je scenarij doslovno bacio iz auta na teksašku autocestu.

Kad je film izašao 1996. godine, Hawke ga je odlučio pogledati u kinu - vrlo brzo shvatio je da je napravio pogrešku. "Svi žele pogledati Dan nezavisnosti. Pomislio sam: 'Ok, bit će zabavno gledati koliko je loš'", rekao je.

"Ušao sam u kino, očigledno rasprodano. Will Smith izgovori rečenicu s E.T.-jem, a kino dvorana zagrmi. Mislim, film je praktički dobio stajaće ovacije. Sjedim tamo i mislim si: 'O moj bože. Zaista nisam shvatio šalu.'"

Dan nezavisnosti postao je jedan od filmova s najvećom zaradom u povijesti - uprihodio je više od milijardu dolara. Osim toga, etablirao je Willa Smitha kao akcijsku zvijezdu, koja će u nadolazećem desetljeću glumiti u brojnim hit filmovima.

Za usporedbu, Hawkeova karijera nakon te ponude je oslabjela - i danas se drži uglavnom manjih uloga u indie filmovima, uz poneki bljesak u blockbusterima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.