"Zvizdan" u žestokoj konkurenciji za nagradu Satellite

Foto: Press

FILM "Zvizdan" Dalibora Matanića nominiran je za nagradu Satellite za najbolji strani film, koju dodjeljuje Međunarodna novinarska akademija (IPA).

To udruženje aktivnih novinara i medijskih djelatnika registriranih kod Američkog filmskog udruženja, posljednjih devetnaest godina nagradu dodjeljuje najboljim ostvarenjima na području filma i televizije. "Zvizdan" se ove godine natječe u respektabilnoj konkurenciji, uz još devet filmova, od kojih se neki ističu kao izgledni kandidati za Oscara.

To su mađarski "Saulov sin" Laszla Nemesa, brazilski "Druga majka" Anne Muylaert, južnokorejski "Prijestolje" Joon-ika Leeja, belgijski "Najnoviji zavjet" Jaco Van Dormaela, tajvanski "Ubojica"Houa Hsiao-Hsiena, francuski "Mustang" Deniz Gamze Ergüven, njemački "Labirint laži" Giulija Ricciarellija, austrijski "Laku noć, mamice" Veronike Franz i Severin Fiala, te švedski "Golub sjedi na grani i promišlja egzistenciju" Roya Anderssona.

Mataniću je to priznanje stiglo nakon devetnaest nagrada, uspješne hrvatske distribucije i četrdeset međunarodnih festivala diljem svijeta, među kojima je i indijski u Kerali koji se otvara danas. Tamošnji dnevni list "The Hindu" najavio je "Zvizdan" u kontekstu sve većeg uspjeha hrvatske kinematografije, što je u njegovu slučaju prepoznato i u Cannesu, istaknuvši potporu HAVC-a kao ključnu u tome.

Matanić uz režiju potpisuje i scenarij filma, u glavnim ulogama su Tihana Lazović i Goran Marković, a film je proizvela zagrebačka Kinorama u koprodukciji s Gustav filmom iz Slovenije i SEE Film Pro iz Srbije.

Nagrade Satellite bit će dodijeljene 21. veljače iduće godine u Los Angelesu, tjedan dana uoči dodjele Oscara. O nominacijama u 31 kategoriji glasali su članovi udruženja, novinari iz cijelog svijeta. Neki od prošlih dobitnika su zvijezde filmske scene, Philip Seymour Hoffman, Shirley MacLaine, Russell Crowe, Edward Norton i mnogi drugi. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.