Antioksidansi: Čudotvorne molekule koje preveniraju najopasnije bolesti

Foto: Shutterstock

ČASOPISI i portali o zdravom životu i prehrani pune retke pišući o antioksidansima i njihovom blagotvornom učinku na organizam i zdravlje. Što su antioksidansi, kako djeluju na organizam i koja hrana njima obiluje?

Radi se o prirodnom sastojku koji se nalazi u mnogim prehrambenim proizvodima, najviše u nekim vrstama voća, povrća i čajeva. U tijelu pomažu ukloniti negativne učinke oksidacije drugih molekula kojom nastaju slobodni radikali tijekom normalnog metaboličkog procesa, ali i pod utjecajem vanjskih faktora kao što su onečišćenje te ultraljubičasto i rentgensko zračenje te stres.

Slobodni su radikali nestabilni te sadrže veliku količinu energije. Mogu započeti lančanu reakciju u stanici kojom je mogu oštetiti ili uništiti. Oksidacija je važan proces u organizmu i tijelo ga koristi kako bi ubilo bakterije i mikrobe koji uzrokuju bolesti, ali ako izmakne kontroli, uzrokuje nove bolesti. Tijelo samo proizvodi neke antioksidanse, a zdrava prehrana doprinosi tom procesu. Tipični predstavnici su superoksid dismutaza te vitamin E.

Blagodati antioksidansa


Antioksidansi imaju vrlo učinkovit preventivni efekt kada govorimo o srčanim bolestima i tumorima. Jedan od čimbenika nastanka tih teških bolesti upravo su podivljali slobodni radikali koji se antioksidansima dovode u red.

Ove se blagotvorne molekule mogu uzimati i putem tableta kao dodaci prehrani, ali je, umjesto uzimanja tableta kako bismo očistili savjest zbog nezdrave ishrane, zdravije uzimati ih prirodnim putem.

Pet namirnica koje sadrže najviše antioksidansa:

1. Orašasti plodovi, uključujući kikiriki.

2. Masline, prije svega crne i neobrađene.

3. Rajčice

4. Luk

5. Čaša crnoga vina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.