I bebe mogu papati kravlje mlijeko, ali nipošto razrijeđeno s vodom!

Foto: 123rf

JOŠ do nedavno mnoge su mame, kada su kretale s davanjem kravljeg mlijeka svojim mališanima u početku obavezno razrjeđivale ga s vodom. To ne da nije potrebno nego nije ni zdravo. Bebe ne trebaju dohranu lišenu masnoća, što je također još jedan od velikih noviteta u dohrani beba.

Doznali smo to od Tene Niseteo, dipl.ing.preh.teh., kliničke nutricionistice Klinike za dječje bolesti Zagreb s kojom smo porazgovarali o ovoj vrlo opsežnoj temi, a nedavno i objavili prvi dio te velike nove priče. Jer to doista jest jedna potpuno nova priča s obzirom da sve najnovije studije kažu baš suprotno od onoga što smo znali prije. Prošli smo temu voća i povrća, odnosno prve, prve namirnice, a sada se dotičemo mlijeka, kravljeg mlijeka i brojnih varijacija na tu temu, dotaknut ćemo se i alergena od kojih smo nekada bježali kao vrag od tamjana, a sada nam kažu skroz drugačije.

Dotaknut ćemo se i masnoća koje bi, pazite sad - morale biti sastavni dio bebine/dječje prehrane, no ovoga put stat ćemo na mlijeku. Punomasnom kravljem mlijeku kakvo se u našim krajevima već stoljećima smatra najuobičajenijim mlijekom u prehrani.

Dakle, mlijeko. Mlijeko koje se prije smatralo prejakim za bebine želučiće pa se onda razrjeđivalo s vodom, no s ovim novim saznanjem, to više ne samo da nije potrebno već je i nezdravo jer samim time dijete će dobiti pola obroka, a pola vode. A od vode se baš i neće najesti, zar ne? E pa baš je to priča o mlijeku, punomasnom mlijeku, kravljem mlijeku, naravno - najbolje onom domaćem, ali - ne prije prvog rođendana! Ili barem ne kao cjelovit obrok! E tu se priča baš i nije toliko promijenila.



Prema riječima naše stručne sugovornice, tamo negdje oko 7. mjeseca bebin je organizam već dovoljno spreman na punomasno mlijeko, ali, ipak - ne kao cjelovit obrok već samo kao dodatak - primjerice kašicama ili u kombinaciji s adaptiranim mlijekom (koje je u osnovi kravlje mlijeku u prahu, s time da je promijenjenim kemijskim sastavom ono ipak prilagođeno da bude što sličnije majčinom mlijeku.)

Isto vrijedi i za kozje ili ovčje mlijeko, što znači da moderne mame stvarno ne bi smjele zazirati od te ukusne i hranjive namirnice. I ne samo mlijeka. Toliko je zdravih i ukusnih proizvoda, fermentiranih mliječnih proizvoda koje bebe stvarno mogu probati čak i u toj dobi od oko 7. mjeseci. Kiselo mlijeko, kefir, acidofil i svježi kravlji sir najnormalnije mogu biti dio dojenačke prehrane u obliku kašica i jela, no bitno je da pri tome bude jasno da mlijeko u takvom obliku, odnosno svi ti mliječni proizvodi za početak budu dodatak, a ne cjeloviti obrok. Malo punomasnog mlijeka u kašici, kravlji sir kao dodatak obroku ili slične varijacije bit će savršen dodatak dohrani. Jer takvi fermentirani mliječni proizvodi malo će obogatiti obrok i bebu nahraniti probiotičkim kulturama koje su dobro poznate po svojim blagotvornim svojstvima.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.