Namirnice koje će ojačati imunitet cijele obitelji!

Foto: Shutterstock

KAKO bi cijela obitelj bila zdrava, ponekad je potrebno dodatno ojačati imunitet. Ne postoji bolji način za to učiniti od onog prirodnog. Donosimo vam popis namirnica koje će otjerati sve bakterije i viruse!

Češnjak

Vrlo često češnjak se naziva prirodnim antibiotikom zbog spoja alicina koji potiče aktivnost bijelih krvnih stanica i uništava bakterije i viruse. Kako se alicin otpušta postepeno najbolje je češnjak nakon sjeckanja ostaviti desetak minuta prije korištenja. Treba vam brzo rješenje? Nasjeckani češnjak ubacite u žlicu meda i progutajte.

Luk

I luk, kao i češnjak, sadrži alicin. Osim toga, bogat je kvercetinom koji jača imunitet i olakšava iskašljavanje. Luk ubrzava cirkulaciju i u borbi protiv prehlade bi se trebao konzumirat termički neobrađen.

Đumbir

Đumbir je idealan kod snižavanja tjelesne temperature, smirivanja upale grla i potiče iskašljavanje. Poznat je i kao odličan lijek za sinuse jer stimulira cirkulacije i otvara sinuse. Osim bakterijskih i virusnih oboljenja đumbir je odličan u borbi protiv glavobolja, mučnina i bolova u trbuhu. Najbolje ga je konzumirati u obliku čaja.

Bundeva

Bundeve su odličan izvor vitamina C i karotena, smanjuju rizik od karcinoma, štite oči i kožu od štetnih UV utjecaja, a ujedno su odlične za jačanje imuniteta.

Agrumi

Dodavanjem agruma u svakodnevnu prehranu uspješno ćete pobijediti gripu i prehladu. Dok limun odlično odgovara uz svaki čaj, naranče i grejp se savjetuje jesti cijele, a ne samo cijediti sok.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je iznimno snažan antioksidans. Ispijajući vruću šalicu zelenog čaja uz dodatak meda i limuna odličan je način za bijeg od bolesti.

Miso juha

Miso je vrlo bogat enzimima i zdravim bakterijama koje pomažu u borbi protiv infekcija, stoga je miso juha sa povrćem i piletinom pravi obrok koji liječi.

Gljive

Iako su u današnje vrijeme gljive pale u drugi plan, one su već stoljećima poznate kao pravi saveznici snažnog imuniteta. Gljive povećavaju proizvodnju i aktivnost bijelih krvnih stanica koje se bore protiv bakterija i virusa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.