Nutricionistički vodič za djecu: koliko kalorija dijete treba pojesti?

Foto: Shuttestock 

KAO roditelj želite osigurati svom djetetu najbolju prehranu. Zdrava prehrana bogata cjelovitim žitaricama, lean proteinima, svježim voćem i povrćem nužna je za tijelo u razvoju. Kada spremate hranu za svoju obitelj vjerojatno pokušavate osigurati uravnotežene obroke, zdrave međuobroke i puno vode. Ali ponekad može biti teško odrediti porciju koju bi vaše dijete trebalo pojesti kao ni količinu kalorija, posebno kada tako brzo rastu. Donosimo vam vodič koliko bi kalorija vaše dijete trebalo jesti (iz knjige "Nutricionistički vodič za djecu"):

 
Ako je vaše dijete pothranjeno, povečajte mu broj kalorija zdravim masnoćama kao što je maslac od kikirikija, orašasto voće ili avokado. Jedite češće više manjih obroka i nudite djetetu zdrave međuobroke. Preskočite vodu ili sok prije jela kako bi bili sigurni da ne napuni želudac tekućinom zbog koje neće pojesti obrok. Ako je riječ o starijem djetetu ili tinejdžeru premala tjelesna težina može biti posljedica peer preasure ili početak poremečaja u prehrani. Ako sumnjate na poremečaj u prehrani, potražite sasvjet liječnika.
 
Ako je vaše dijete pretilo, rješenje je u smanjenju unosa kalorija i vježbanju. Djeca trebaju savjet o veličini porcija i zdravim prehrambenim navikama, kao i poticaj da vježbaju. Naviknite dijete da jede zdrave međuobroke kako bi izbjegli konzumiranje fast fooda i nezdravih grickalica. Ne kupujte nezdravu hranu kako vaše dijete ne bi došlo u napast da jede nezdravo i potaknite ga na vježbanje kroz zabavne aktivnosti kao što su ples, razne igre ili zajedničke šetnje. 
 
Savjet kako da vaša djeca jedu zdravo
 
Držite svježe voće i pšovrće dostupnim. Ali nije dovoljno da ih samo učinite dostupnima, jer djeca neće uvijek posegnuti za voćem i povrćem čak ni ako ih vole. Pokušajte ih izrezati u zabavne oblike ili napraviti ukusne voćne kombinacije kako bi privukli djecu da probaju.
 
Napravite plan obroka. Pokušajte unaprijed planirati obroke koji će biti zdravi i koje će vaša djeca voljeti. Planiranje će vas spriječiti da naručite fast food ili nešto drugo od nezdrave hrane.
 
Držite slatka pića izvan kuće. Potičite djecu da piju vodu što je više moguće. Gazirana pića puna su šećera i praznih kalorija. Takva pića ostavite samo za posebne prigode.
 
Jedite večeru za stolom. Obiteljske večere u točno određeno vrijemespriječit će vašu djecu da pretjeraju s grickalicama i međuobrocima, a vama će omogučiti da vidite koliko točno djeca jedu. Kako bi spriječili prejedanje smrznite ostatke odmah čim ste gotovi s večerom kako vaše dijete ne bi došlo u iskušenje da uzme još jednu porciju.
 
Ne kritizirajte dijete. Treba vremena da djeca nauče kako da jedu zdravo i sasvim je normalno da djeca gube i dobivaju na težini tijekom njihova rasta. Pomozite im oko izbora, ali pokušajte ne prigovarati i ne kritizirati djecu previše. Djeca su jako osjetljiva kada je njihovo tijelo u pitanju. Prigovaranje ili vrijeđanje djeteta neće mu pomoći da jede bolje, samo da izgubi samopouzdanje.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.