Foto: Shutterstock
ŽELITE pripremiti neku originalnu deliciju, a ljetne vrućine odgovaraju vas od višesatnog boravka u kuhinji? Donosimo vam jednostavan recept za ukusnu i osvježavajuću pitu od malina koja će vam odlično prijati sama, sa sladoledom od vanilije ili umakom od vanilije.
Sastojci: (čaša od jogurta)
Tijesto
2 čaše glatkog brašna
1 žlica šećera
prstohvat soli
3/4 šalice maslaca
1 jaje
3 žlice hladne vode
1 žlica alkoholnog octa
Punjenje
1 i pol čaša šećera
2 žlice tapioke
2 žlice kukuruznog škroba
5 čaša malina
1 žlica maslaca
Preljev
1 žlica mlijeka
1 žlica šećera
Priprema:
U posudi pomiješajte brašno, sol, šećer i maslac.
Mrvite rukama dok ne dobijete rastresitu smjesu.
U šalici pomiješajte jaje, vodu i ocat i potom umiješajte u smjesu brašna i maslaca.
Umijesite glatko tijesto i podijelite ga na dva dijela. Jedan dio neka bude veći.
Svaki zamotajte posebno u prianjajuću foliju i ostavite u hladnjaku dok pripremite punjenje.
Tapioku skuhajte.
U zdjeli pomiješajte šećer, tapioku, kukuruzni škrob i maline te ostavite 15 minuta.
Razvaljajte veću kuglu i obložite kalup za pitu.
Dodajte punjenje.
Poklopite drugim dijelom tijesta, premazujući rubove mokrim kistom kako bi se tijesto zalijepilo.
"Popikajte" vilicom po vrhu, premažite mlijekom i pospite kristal šećerom.
Pecite na 180°C 40 minuta, odnosno dok tijesto ne počne dobivati boju.
Poslužite ohlađeno uz sladoled ili umak od vanilije koji ćete jednostavno pripremiti tako da skuhate klasični puding od vanilije uz dodavanje 50% više mlijeka i malo cimeta.