Zdrave grickalice: Zašto ih djeca trebaju?

Foto: Shutterstock
 
SVI LJUDI smatraju grickalice ukusnima, no još uvijek se tretiraju samo kao zabavna i nezdrava hrana. A one su zapravo neophodne i za zdrav stil života. Pitanje je samo o kojim grickalicama mi ovdje pričamo. Saznajte nešto više zašto bi ih vaša djeca trebala konzumirati.
 
Kada pomislimo na grickalice, mi obično imamo u glavi one visoko prerađene, slane ili slatke grickalice koje dolaze u vrećici. No liječnici su potvrdili da su grickalice zapravo veoma važne za djecu. Oni imaju manji želudac, no visoke energetske potrebe. Ali naravno da previše kalorija može dovesti do pretilosti do čega i dolazi zbog onih “nezdravih grickalica”. Istraživači kažu da čak i 165 kalorija više na dan, otprilike iznos šačice čipsa, može napraviti velik utjecaj. Ali ako ste zamijenili redovite čipseve za pečeni čips ili obične krekere s integralnim, dobit ćete puno više prehrambenih sastojaka, više vlakana, manje soli i trećinu kalorija.
 
Ponudite svojoj djeci grickalice koje su bogate nutrijentima, a imaju dobar okus i začudit ćete se koliko će zapravo biti zainteresirani za tako nešto. Cjelovite namirnice poput svježeg voća i povrća mogu biti pun pogodak, pogotovo ako ih narežete i poslužite u zabavnim oblicima. Kada negdje putujete, opskrbite se zdravim namirnicama i neka uvijek u vašoj torbi ili u djetetovom ruksaku bude kriška jabuke, sušeno voće bez šećera ili orašasti plodovi i sjemenke, tako da uvijek mogu grickati nešto kada im je to potrebno. I nemojte zaboraviti razgovarati sa svojom djecom o tome kako zdrave namirnice obogaćuju njihov organizam i pune njihova tijela. Jedna velika jabuka i mala vrećica M&M bombona imaju otprilike oko 110 kalorija. Pitajte svoje dijete koje od te dvije namirnice ima nutrijente u sebi koji mu pomažu pri rastu i razvoju? Potaknite ga da razmišlja o pametnim grickalicama kako bi mogao donijeti bolji izbor.
 
Svaki roditelj bi trebao biti primjer svojem djetetu i naravno da ako vaše dijete vidi kako svakodnevno konzumirate nezdrave namirnice, mislit će da je to nešto veoma zdravo i dobro. To ne znači da se vi u potpunosti trebate odreći nekih svojih omiljenih grickalica, ali ne treba pretjerivati u njihovom konzumiranju. Počnite od samih sebe i pokušajte malo promijeniti prehranu i ukazati svojoj djeci kako i zdrave grickalice mogu biti ukusne i mogli biste se iznenaditi dobrim rezultatom.
 
Izvor: Obitelj.hr
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.