Bebama je pusa nekada doslovno pitanje života i smrti

Foto: 123rf

POLJUBAC u lice i usta novorođenčeta nije samo nehigijenski, niti su mame koje to ne dozvoljavaju pretjerano zaštitnički nastrojene - to je čin koji je jednostavno nedopustiv. Zbog beba koje su premale da bi se njihov organizam moga izboriti sa svim tim prijetećim mikrobima koji možda jesu dobri mikrobi, ali ne za bebe koje tek trebaju doći u doticaj s njima. 
 
I zato ne smatrajte benignim čak ni prijateljicu koja baš rado želi doći u posjetu vama i vašoj novoj bebici unatoč tome što njenom djetetu neznatno curi nosić. "Ma nije jako, neće bebi biti ništa".

Neće niti djetetu biti ništa ako pričeka malo s posjetom. 

Isto tako neće biti ništa ni djetetu iz parkića kojem curi nosi, a želi zaviriti u vaša kolica - zlato balavo - možeš bebu promatrati iz daljine, ne moraš nužno nagnuti baš svoj balavi nosić u bebina kolica. 

Isto tako možda nikome neće biti ništa ako ipak odbijete svoje prijatelje na večeri koji biste im rado pripremili, ali ta rečenica "mi ionako nećemo baš puno pojesti jer smo netom preboljeli crijevnu virozu..." jer baš ta rečenica ne samo da ne ulijeva povjerenje već je jasan znak za uzbunu. Ne dolazite! 


Zato - ako su vam djeca trenutno malo bolesna, ako ste i vi pokupili neku prehladu, ako sumnjate da bi vaše dijete baš moglo zakuriti - čemu žurba? Ne dolazite! Ni zbog bebe, a ni zbog mame.

Mama će puno brže preboljeti vaš nedolazak nego što će preboljeti prvu bebinu temperaturu i začepljen nosić jer to nije fora. 

>>>Evo zašto je važno dobro oprati ruke prije nego dirate bebu - jer ova je curica skoro umrla<<<

I to ne smiju biti bapske priče paranoičnih mama jer mame čija su djeca već malo veća brzo su zaboravila kako je to njegovati sasvim malu, nejaku bebu. 

To je pitanje zdravlja, ali i opće kulture koju jedan roditelj jednostavno mora znati. I ne, ne morate imati čist dokaz da ste bolesni, jer postoji čitav niz bakterija i virusa iz organizma odraslih ljudi koji mogu biti kobni za bebu. 

Jedan takav primjer je i Clare Henderson, mama iz Velike Britanije čiju je bebicu prijateljica pusnula u usta - iz čiste ljubavi i potpunog nerazmišljanja. Malena je naime pokupila herpes - i to takav herpes da je pet dana ležala u bolnici s groznim simptomima vidljiva po cijelim usnicama, bradi i obrazima. 

A ona je još dobro i prošla. Lani je zabilježen jedan puno kobniji slučaj virusne infekcije koji je doslovno usmrtio jednu bebu u Queenslandu - nekoliko dana po rođenju. Od običnog poljupca. 

I postoji čitav niz sličnih slučaja s manjim ili većim posljedicama. Ta znamo to svi, ali nekako u tom trenutku - mnogi jednostavno ne razmišljaju racionalno. Čak bismo rekli da su iznimno sebični jer tim činom ne pokazuju ljubav prema bebi, već isključivo prema sebi. 

Postoji zato to neko određeno razdoblje u kojem friški roditelji jednostavno ne žele primati posjete. Nekada je takva riječ bila zakon. Na posjet se čekalo i mjesecima, no moderni roditelji često prečuju bakine savjete i jednostavno već nekoliko dana po dolasku iz rodilišta prime prve goste i prve poklone. Puse su također jedne od njih. 

I zato što je to postalo prilično normalno u modernom svijetu očito da postoji i potreba da se o tome priča - odnosno da se roditelji češće podsjete da male bebe nemaju imunitet kako i veliki ljudi. 


Za njih je jedna obična pusa ponekad stvarno pitanje života ili smrti. 

A mamina želja da svi koji se primaknu bebi ostave tu bebu na miru nije znak da je mama paranoična, zaštitnički nastrojena - njena je želja i više nego logična. 

I zato mlade mame čak nemojte ni dovoditi u situaciju da vas moraju ljubazno odbiti i podsjećati, imale ste svoju djecu, valjda znate da ljubav nema baš ništa s tim. Jer rizik može biti prevelik. 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.