Dijete spava s upaljenim svjetlom? Stručnjaci upozoravaju na negativne posljedice

Foto: Shutterstock

MOŽDA se čini očiglednim, ali spavanje u mraku jedan je od najboljih načina za sprječavanje poremećaja spavanja kod djece zbog mnogih razloga, objašnjavaju pedijatri. Naime, sve od jakog svjetla pa do onog slabijeg noćnog može uzrokovati određene probleme sa spavanjem koji nisu dobri za dijete ni u kojem smislu.

Nedavno provedeno istraživanje na ovu temu potvrdilo je da izlaganje svjetlu može smanjiti razinu melatonina u tijelu i do 90 posto, što može ozbiljno otežati uspavljivanje, ali i rezultirati lošijom kvalitetom sna tijekom noći, što utječe na djetetov rast i razvoj. Kako donosi Fatherly, sve vrste svjetla mogu utjecati na kvalitetu sna.

Tijekom ljetnih mjeseci, dulje vrijeme dnevnog svjetla može otežati utonuće u san, a također probuditi djecu prerano ujutro. Drugi izvori svjetla u spavaćoj sobi također mogu utjecati na poremećaj spavanja kod djece. Lampe, ekrani, noćna svjetla, pa čak i mala svjetla na elektroničkim uređajima koji se ne koriste mogu uzrokovati velike probleme. Međutim, određene vrste svjetla su lošije od drugih, dodaju stručnjaci. Naime, plavo svjetlo koje dolazi s ekrana računala, pametnih telefona i TV-a najgore je jer ima najveći utjecaj na razinu melatonina.

Nedavna studija, koja je uključivala 36 zdrave djece u dobi od tri do pet godina, otkrila je da sva noćna svjetla i drugi izvori prigušenog svjetla mogu uzrokovati lošiji san djece tijekom noći. To je zato što čak i neznatno izlaganje svjetlu sat vremena prije spavanja značajno smanjuje prirodnu razinu melatonina u predškolske djece.

"Naš prethodni rad pokazao je da jedan, prilično visok intenzitet jakog svjetla prije spavanja smanjuje razinu melatonina za oko 90 posto kod male djece", rekla je prva autorica dr. sc. Lauren Hartstein, postdoktorandica u Laboratoriju za spavanje i razvoj pri Sveučilište Colorado Boulder. "U ovoj studiji bili smo vrlo iznenađeni kada smo otkrili visoku supresiju melatonina pri svim intenzitetima svjetla, čak i pri slabom noćnom."

Istraživači su otkrili da su razine melatonina smanjene za između 70 posto i 90 posto nakon izlaganja svjetlosti u večernjim satima. Za razliku od odraslih, promjena nije ovisila o intenzitetu, što znači da su čak i niske razine svjetla izazvale dramatične promjene u razinama melatonina, koji je ostao smanjen gotovo sat vremena nakon što je svjetlo ugašeno za više od pola djece u studiji.

S obzirom na to da melatonin regulira ciklus spavanja i buđenja, niske razine prije spavanja mogu dovesti do problema s uspavljivanjem i drugih poteškoća sa spavanjem. Učinak je posebno jak kod djece. Naime, dječje oči fizički se razlikuju od očiju odraslih. Ne samo da su dječje zjenice veće, već su i njihove leće prozirnije. To znači da dječje oči ne zaustavljaju protok svjetlosti tako dobro kao kod odraslih, objašnjavaju pedijatri.

Drugo istraživanje također je otkrilo da noćno svjetlo negativno utječe na dječji vid, odnosno kratkovidnost. Naime, skupina američkih znanstvenika otkrila je kako je vjerojatnije da će kratkovidna biti mala djeca i bebe koje spavaju s upaljenim svjetlom nego djeca koja spavaju u potpunom mraku.

Studija provedena na 479 djece u dobi između dvije i 16 godina pokazala je da djeca koja spavaju s upaljenim sobnim svjetlom prije druge godine imaju pet puta veću vjerojatnost da će biti kratkovidna.

"Naša otkrića sugeriraju da spavanje s upaljenim svjetlom u ranom djetinjstvu može biti važan čimbenik rizika u razvoju kratkovidnosti", rekao je Richard Stone, viši istraživač i profesor oftalmologije na Scheie Eye Institute u Pennsylvaniji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.