Dječji psihijatar podijelio 5 stvari koje smatra važnima uoči povratka u školu

Foto: Unsplash

PRIPREMANJE djece za povratak u školu uglavnom znači kupovinu školskog pribora i knjiga, šišanje i povratak rutini. Međutim, važno je i dati djetetu neke bitne savjete koji će mu pomoći u upravljanju stresom i tjeskobom nakon povratka u školske klupe.

Psiholog Howard Y. Liu otac je četvero djece školske dobi. Kaže da postoji pet jednostavnih savjeta za mentalno zdravlje uoči povratka u školu. Sve roditelje potiče da ih nauče i primijene na djeci.

Redovito provodite kvalitetno vrijeme zajedno

Liu kaže da je provođenje vremena jedan na jedan sa svojim djetetom prije ili poslije škole odličan način za poticanje bitnih razgovora o njihovom mentalnom i emocionalnom blagostanju. 

"Ja sam jutarnji tip tako da ujutro vozim djecu u školu. Smatram da je to vrijeme odlično za razgovor s djetetom", rekao je psiholog za Today.

Jedna studija iz 2023. objavljena u časopisu Frontiers in Psychology otkrila je da je roditeljska pažnja važna za dobrobit djece.

Razgovarajte o maltretiranju

Jedan od pet srednjoškolaca prijavljuje da je zlostavljan u školi, a jedan od šest žali se na zlostavljanje putem interneta.

"Zanimljiva stvar koju sam otkrio kao dječji psihijatar je da djeca ne govore o zlostavljanju osim ako ih izravno ne upitate jesu li doživjeli neki oblik nasilja. Dakle, morate razgovarati s njima o tome", kaže.

Dr. Liu predlaže proaktivni pristup raspravi o verbalnom, fizičkom i online maltretiranju.

Na vrijeme se vratite rutini

Iako je primamljivo pustiti djecu da ostanu budna do kasno tijekom ljeta, vrlo je važno na vrijeme ih vratiti rutini. Dr. Liu savjetuje da se barem tri tjedna prije početka škole dijete počne navikavati na rutinu spavanja koju će slijediti kad počne škola.

Prema studiji iz 2022. objavljenoj u časopisu The Lancet, djeca koja nedovoljno spavaju imaju više problema s mentalnim zdravljem i ponašanjem nego njihovi vršnjaci koji spavaju dovoljno. Također je utvrđeno da je manjak sna povezan sa "stresom, depresijom, anksioznošću i agresivnim ponašanjem".

Svaki dan odvojite vrijeme za obiteljski obrok

Obiteljska terapeutkinja Anne Fishel rekla je za Harvard Graduate School of Education da samo 30% američkih obitelji redovito večera zajedno, unatoč studijama koje pokazuju da su redoviti obiteljski obroci povezani s nižim stopama depresije i anksioznosti.

Vježbajte

I na kraju, dr. Liu napominje da je vježbanje jako važno. Poručuje da je tjelovježba "stvarno važan alat za upravljanje anksioznošću i depresijom, posebno ako je blaga do umjerena".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.