Dugine bebe: Zašto je trudnoća nakon pobačaja strašno teška?

Foto: Unsplash

TERMIN "dugina beba", "dijete nade" ili "rainbow baby" koristi se za dijete koje je rođeno neposredno nakon gubitka djeteta, bilo da se radi o pobačaju, mrtvorođenčetu ili postporođajnoj smrti. No iako postoji teza da roditelji prestanu tugovati nakon što ostvare drugu trudnoću, klinička psihologica i profesorica na Sveučilištu Villanova, doktorica Rayna D. Markin, objasnila je nedavno za Today da se zapravo radi o potpuno drugim osjećajima i emocionalnim stanjima kroz koja roditelji prolaze.

"Trudnoće netom nakon smrti djeteta vrlo lagano mogu prizvati osjećaj privrženosti umrloj bebi te izazvati uspone i padove u ponašanju koji su van svih ljestvica."

Markin, koja se specijalizirala za gubitak trudnoće i neplodnost, kaže da nije neuobičajeno osjećati se poput ratnog veterana koji se vrati s bojišnice pa mu se onda pričinjava opasnost iza svakog ugla. Prema njezinom mišljenju, osobe u ovom razdoblju vrlo često istovremeno osjećaju i krivnju i užitak i zapravo nisu sigurne kako bi se trebale postaviti. Jedna od njih je i Linda Mullarkey koja je nakon dva teška spontana pobačaja ostala trudna s djevojčicom.

"Imala sam potpuno iracionalne misli. Nisam željela nigdje objaviti da sam ponovno trudna da ne ureknem trudnoću, a snimke s ultrazvuka sam skrivala od svih osim od supruga", rekla je Linda i dodala: "Bila sam užasnuta od pomisli da bih se mogla vezati za nju. To naravno nije ovisilo o mojoj želji, nego se dogodilo samo od sebe i onda sam se počela bojati da ću u svakom trenutku iskrvariti."

Kroz slične osjećaje prošla je i manekenka Lindsay Ellingson koja je priznala da je, nakon što je na Instagramu objavila da je trudna, osjećala krivnju te da je dok su joj svi čestitali bila tužna i traumatizirana.

"Na društvenim mrežama sve što vidimo su savršene trudnoće i savršene bebe. Kada sam pobacila, osjećala sam se usamljeno i izolirano", prisjetila se Ellingson i dodala: "Znajući da sam ponovno trudna, zadnje što sam htjela je dovesti neku drugu ženu u situaciju u kojoj sam se ja nalazila u to vrijeme. Zato moram biti iskrena. Mentalni oporavak koji je doveo do novog početka i mogućnosti da se radujem ovoj trudnoći bio je težak, ali se isplatio."

Voditeljica podcast showa Erica McAfee može se poistovjetiti s ovime kroz što Ellingson prolazi. Ona je izgubila sina tijekom poroda i kćer u 18. tjednu trudnoće. Kada je saznala da je ponovno trudna, nije joj bilo jednostavno prebaciti se u stanje sreće zbog trudnoće.

"U početku sam osjećala anksioznost i strah, nisam znala što ću. Opterećivala su me pitanja 'Što ako?' i nisam se mogla snaći“, rekla je McAfee i dodala da joj je terapeut preporučio da vodi blog o trudnoći i pokuša se povezati s ostalim majkama koje su imale slično iskustvo.

"To je na mene djelovalo terapeutski. Počela sam slaviti svaki mali korak, svaki tjedan i svaki dobar pregled. Dopustila sam si da uživam u svom tijelu i promjenama koje se na njemu događaju i trudila sam se da moja beba ne osjeća stres i da mu ne prenosim nikakvu negativnu energiju", kaže McAfee.

Postoje različiti načini za borbu s anksioznošću tijekom trudnoće s duginim djetetom. Liječnica Jessica Zucker, psihologica specijalizirana za žensko reproduktivno i mentalno zdravlje, sugerira grupe podrške i mantra meditacije.

"Ponavljajte si: 'Trenutno sam trudna i sve je u redu'", savjetovala je Zucker i podsjetila da je jako bitno stalno se podsjećati da trudnoća dobro napreduje i da je sve u redu da bi se lakše nosile sa strahom. Za one koji su podrška trudnicama, Zucker savjetuje izbjegavanje klišeja poput „barem si ponovno trudna“ ili „valjda će ovog puta sve biti u redu“ te da umjesto toga objasne da su tu s njima tijekom cijele trudnoće, da postavljaju pitanja i što je više moguće razgovaraju.

"Važno je da žene osjete da imaju prijateljicu s kojom mogu podijeliti i dobre i loše dane te da znaju da će ih podržati bez obzira na to kako se osjećaju“, zaključila je Zucker.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.