Evo koje je pravo vrijeme da vaša beba učini svoje prve korake

Foto: 123 RF

BEBINI prvi koraci važan su trenutak, kako za njih tako i za roditelje. Većina beba svoje prve korake napravi s godinu dana, no s obzirom na to da je svako dijete drugačije, neke od njih mogu prohodati ranije, a neke kasnije. 

Kao što jedna poslovica kaže, prije nego što nauči hodati, beba mora naučiti puzati. Obično krenu puzati između sedmog i desetog mjeseca života. Oko devetog mjeseca bebe se počnu dizati držeći se obično za namještaj koji im pomaže da budu stabilne. 

"Ovo je obično znak da bi uskoro mogle napraviti svoje prve samostalne korake. Jednom kad se vaša beba osjeti sigurnom, počet će raditi male korake držeći se za vašu ruku ili neki predmet. Ovo je vrijeme kada trebate obložiti oštre rubove na namještaju kako se beba ne bi udarila", rekla je pedijatrica dr. Cherilyn Cecchini iz New Yorka.

"Ovo je također vrijeme kada će vaše dijete vjerojatno čučnuti i možda dohvatiti igračku s poda iz stojećeg položaja. U tom bi trenutku moglo napraviti i nekoliko koraka, ali još uvijek neće biti spremno odvažiti se samostalno na hodanje", objasnila je pedijatrica.

Nekoliko tjedana nakon toga velika je vjerojatnost da će poduzeti svoje prve drhtave korake. U početku to može biti samo jedan korak, no uskoro bi ih moglo biti i više odjednom. U početku će hodati s raširenim nogama i stopalima usmjerenima prema van kako bi održalo stabilnost. 

"Prvi koraci se obično događaju oko prvog rođendana, samouvjeren hod do 14. ili 15. mjeseca života. No treba spomenuti da neke bebe ne prohodaju do svojeg 16. ili 17. mjeseca, pa čak i kasnije", istaknula je dr. Cecchini.

"Mnogi roditelji očekuju da će njihovo dijete sjediti, puzati, hodati, no to ponekad nije slučaj. Neke bebe znaju preskočiti fazu puzanja nakon čega kreću odmah raditi prve korake", dodala je.

Iako ćete možda doći u iskušenje da djetetu kupite hodalicu, Američka akademija za pedijatriju ne preporučuje njihovo korištenje jer njome možete obeshrabriti svoje dijete da nauči hodati, ali i usporiti ga u razvoju.

"Hodalice mogu usporiti razvoj hoda i mogu dovesti do ozbiljnih ozljeda. Bebe se u hodalicama mogu prevrnuti, pasti po stepenicama ili doći na opasna mjesta koja im inače nisu dostupna", rekla je liječnica.

"Kako biste bebu potaknuli na hodanje, pustite je da puže, ustaje i istražuje samostalno koliko je god to moguće. To također znači da ih treba manje nositi kako bi bili motiviraniji za kretanje. Osim toga, bebu je najbolje pustiti da hoda bosa. To im pomaže da razviju ravnotežu i koordinaciju i steknu veću stabilnost zahvaljujući nožnim prstićima", zaključila je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.