Kegelove vježbe, potrudite se raditi ih svaki dan…

Foto: 123rf

KOD Kegelovih je vježbi najbolje je što ih možete prakticirati u bilo kojem trenutku i na bilo kojem mjestu…

Npr. u redu u supermarketu, u autobusu, dok gledate televiziju… Jednom kada osvijestite mišiće zdjelice, moći ćete raditi vježbe kada god i gdje god poželite, a nitko neće ni znati da vježbate. Čak i za one koji su poprilično lijeni što se tiče vježbanja ili sporta, kada je riječ o Kegelovim vježbama, nema isprike!

Postoji nekoliko načina izvođenja vježbi. Dvije osnovne vježbe su i najjednostavnije.

Kod prve vježbe potrebno je držati stisnute mišiće zdjeličnog dna dok se ne izbroji do 5, zatim ih opustiti na 5 sekundi. Ponovite vježbu tri puta zaredom, tri puta dnevno. Postupno treba povećavati zadržavanje stisnutog mišića dok se ne izbroji do 10. Kod druge vježbe, koja jednako traje, treba što brže naizmjence stiskati i opuštati mišiće.

Priviknite se i vježbajte Kegelove vježbe nekoliko puta na dan, tijekom cijeloga života. Za mnogo godina biti ćete zadovoljni jer ne morate nositi uloške kako bi zadržati mokraću.

Vježbati muskulaturu zdjelice ovim posebno osmišljenim vježbama jako je dobro, ali ne zaboravite na njegu koju možete posvetiti toj zoni, a vrlo je jednostavno.

 Pri mokrenju ne pritišćite mjehur kao da želite da se isprazni u sekundi, jer time oslabljujete to područje. Isti ćete učinak postići zadržavajući mokraću unatoč tome što vas tjera na mokrenje.

 Izbjegavajte nošenje teških tereta, sportove ili skakanje dok vam se to područje u cijelosti nije oporavilo.

 Prekomjerna težina i zatvor povećavaju pritisak na abdomen i također štete mišićima zdjelice.

Nikad nije kasno započeti izvoditi Kegelove vježbe, no kao i kod svake tegobe vrijedi pravilo – bolje je spriječiti nego liječiti. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.