Ma što sve neće smisliti?!

Foto: fotobeba

DOK SE jedne mame brinu oko toga kad početi s dohranom, s kojim namirnicama krenuti, davati kupovne ili domaće kašice, druge mame brinu o tome s čime hraniti dijete da to hranjenje bude brže, jednostavnije i bez puno mrlja.

I onda kada krene priča o kašicama gotovo da nema kraja idejama, savjetima i obaveznoj punoj vreći aparata i pomagala, od čega ustvari najviše treba - lončić za kuhanje povrća/mesa/tijesta/palente ... nožić za guljenje voća i povrća, jedan jedini štapni mikser, obična zdjelica s poklopcem (ako kašicu nosite van ili ostatak spremate u frižider) te jedna "dječja" žličica.

Međutim, tržište nas sustavno bombardira svakojakim novitetima koji će vam olakšati proces hranjenja bebe pa tako brojni roditelji obavezno moraju kupiti posudice s omiljenim crtanim likovima, ergonomske žličice (za ovo priznajemo, lakše je i bolje za početnike papalice), hranilice koje će biti prilagođene bebama koje još ne sjede (iako pedijatri kažu da početak hranjenja krutom hranom mora pratiti djetetovu mogućnost sjedenja) pa tako njihova cijena skače u nebo u odnosu na one obične hranilice koje će (ako će) služiti svrsi duže vremena.

No tržište kao tržište, pa tako i mame kao mame, jedva čekaju neku modernu novotariju među koje spada i ova bočica/žličica za hranjenje sa slike.

Čemu služi?

Riječ je o "bočici" u koju se stavlja kašica. Postoji nekoliko verzija - obične plastične s nastavkom na žličicu te silikonske koje vašim stiskom guraju kašicu na žličicu da dijete papa. Ideja zapravo izgleda sjajno jer isključuje nošenje i baratanje zdjelicama koje se mogu lako prevrnuti (dijete je u hipu sekunde izbije iz vaših ruku).

No kako sve u životu ima dvije strane, evo i ona manje praktična. Trenutno se na našem tržištu mogu naći ovakve napravice u jedinstvenoj veličini u koju stane količina onih malih kupovnih kašica. Dakle, za bebača koji u jednom obroku smaže više od toga ovakva bočico/žličica je apsolutno nedostatna jer se mora ponovno puniti tijekom jednog obroka. A to, posebno ako ste vani, može biti petljavije od toga da se kašica (kupovna ili posudica s domaćom kašicom) samo otvori i daje normalnim putem.

Minus je i taj, barem tako kažu mama koje su "nasjele" na ovu super-foru, što dobar dio kašice jednostavno ostane zalijepljen za stijenke silikona pa se mora tresti, lupati i stiskati ne bili izašlo sve. I na kraju ne izađe sve, ali se zato dobro sakrije u utorima te ju je teže do kraja oprati ukoliko se kašica unutra već počne sušiti - odnosno ako ju niste u mogućnosti odmah oprati.

I naravno, ne pomaže ako ste mislile da će se dijete ovako manje zaprljati, jer bebi uvijek ostaje mogućnost da sadržaj iz usta, iz samo njima poznatog razloga, naprasno ispljune van. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.