Mama otkrila neugodno iskustvo s porođaja: Liječnica je vikala na mene

ISKUSTVO porođaja za svaku je ženu jedinstveno, ali postoje neke stvari koje su uobičajene. Bolno stenjanje i povremeni uzvici praktički su pravilo u rađaonama, premda primalje često savjetuju ženama da pokušaju čuvati energiju, koju vikanjem gube, te da se usredotoče na pravilno disanje.

Mama po imenu Yasmyn Switzer na TikToku je ispričala svoje iskustvo, a brojni pratitelji su joj spremno držali stranu. U svom videu je otkrila da je liječnica na nju vikala da šuti, a svojim svjedočanstvom je privukla oko 5.1 milijun pregleda.

@yasmynswitzer I was in a perfect rhythm and this completely threw me off #labortrauma #laboranddelivery #pregnancy #birthstory #baby #babygirl #momsoftiktok #momof3 ♬ original sound - sped up songs ❤️‍🩹

"Svu djecu rodila sam prirodno, u bolnici i bez lijekova. Priča s mojim trećim porođajem je prilično zanimljiva", rekla je. Yasmyn je dalje ispričala da je tražila vodu dok je imala trudove, ali je trebalo više od pola sata da joj je donesu.

Također je rekla da joj je bilo vrlo nelagodno jer je primalja pokazivala drugoj primalji koja je bila na obuci kako napraviti pregled i ustanoviti je li žena spremna na tiskanje te koliko joj je cerviks proširen.

Naime, pravi problem nastupio je kad je stigla liječnica jer je tad nastupila finalna faza - tiskanje i porođaj. "Dok sam tiskala, nisam vrištala niti sam bila glasna, ali sam stenjala. Usred truda liječnica me upozorila da moram biti malo tiša da ona može bolje čuti. Bila je tako nepristojna. Provela sam puno vremena s tom liječnicom za vrijeme trudnoće i uvijek je bila divna prema meni", ispričala je.

"Smrknula sam se i potpuno izgubila fokus i ritam s tiskanjem, ali me, srećom, jedna sestra vratila na pravi put. Bila sam poprilično ljuta zbog tog iskustva", otkrila je. Ljudi su bili zgroženi načinom na koji se prema Yasmyn postupalo dok je bila u jednom od najranjivijih stanja koje se može zamisliti.

"Napisala bih prigovor upravi bolnice", savjetovala je jedna korisnica. "Tako neugodno! Pogotovo u trenutku kad si tako ranjiva."

Jedna je upitala: "Što je to što ona treba 'čuti'? Ova priča me ljuti. Žao mi je što si ovo iskusila."

Disanje i porođaj

Prema članku objavljenom u Cochrane Database of Systemic Reviews 2017., uobičajeno je da medicinski stručnjaci potiču rodilje da duboko udahnu i zadrže udah 10 sekundi ili više nakon što je cerviks potpuno proširen. Točnije, žene se uči da duboko udahnu na početku truda, zadrže dah što je duže moguće i onda ga ispuštaju i istodobno iz abdomena stvaraju pritisak prema vagini dok trud traje.

Kad uzmete u obzir navedeno, što se događa kad žena vrišti kroz trud? Ispušta zrak van vrlo brzo, gubi energiju i smanjuje snagu tiskanja. Zbog toga medicinski stručnjaci često savjetuju da se žene usredotoče na disanje umjesto na vikanje.

S druge strane, postoje i dokazi koji podupiru sasvim drugačiji pristup trudnicama. U istom izvješću piše: "Neki autori tvrde da se intervencije kontrole disanja ne bi trebale nametati tijekom faze ekspulzije i da bi žene trebale biti slobodne slijediti vlastite instinkte kao odgovor na fiziologiju ove faze, umjesto da slijede izravne upute medicinskih stručnjaka."

Postoje prednosti i argumenti za obje metode, međutim, ljudski pristup i obzir prema trudnici u ranjivim trenucima su poželjni.