Martina Felja za Index Mame: "Posao mi je prije bio sve, a danas..."

Foto: Index/fotobeba  

"OTKAKO nam je stigla naša najveća ljubav, naš David, posao sam malo stavila u drugi plan. Radim i dalje, naravno, radila sam i do pred sam porod, ali trenutno sam malo više okupirana obiteljskim životom." ispričala nam je naša poznata modna dizajernica Martina Felja s kojom smo se našli u njenom domu na Črnomercu - kvartu u kojem je odrasla i u kojem danas živi sa svojom obitelji - suprugom i partnerom Enricom Marangonijem i sinom Davidom.

Zatekli smo te u slobodnom danu ili slobodnim satima, s obzirom da i dalje radiš punom parom? Radiš li od doma? 
 
Sad sam ja doma s Davidom, Enrico, koji je već 12 godina moj suprug i moj poslovni partner - danas je on na poslu, a ja doma s Davidom koji je sada u vrlo živahnoj fazi tako da baš nemam puno vremena raditi od doma. Tu i tamo pošaljem neki mejl, obavim poziv-dva, ali ne - kada sam doma posvećena sam njemu i kući. Navečer smo svi zajedno, a onda drugi dan ja idem na posao. 
 
Dok sam doma više stvarno ne mogu raditi ništa. David je veseo i zaigran tako da se onda radije igram s njim nego da mislim o poslu i da ustvari ne napravim ni jedno ni drugo. Uostalom, i kuća traži svoje pa samo dok nabrojim: hranjenje, spremanje, igranje pa opet spremanje, šetnje i uživanje  - ne ostaje mi baš puno vremena za posao. 

Jel ti to teško pada, s obzirom da si prije bila strastveno vezana uz posao? 

Pa ne - danas je sve drugačije. Ta organizacija vremena je malo teža, ali kad se dobro posloži dan i tjedan - sve se može. Sada je David, koji ima godinu i pol, prilično aktivan. Kada je bio beba vodila sam ga sa sobom na posao. Već od 3. tjedna starosti postao je naš mali suradnik, no danas mu je pristup zabranjen. 
 
Da ga pustimo sada u tren oka bi nam već radio nered. 



Ima li neku čuvalicu ako baš moraš nešto obaviti? 

U pogonu nam je ne baka nego prabaka servis. Ona ga obožava. Ima 80 godina, ali se jako dobro drži tako da često uzme Davida na dva-tri sata. 

David je jako društven, obožava se družiti s drugima tako da ima i babysittericu s kojom ostaje vikendima navečer kada suprug i ja, kao stari bračni par, odemo sami na večeru ili piće. I do ponoći smo doma. 

Kakva si kao mama, a kakva kao poslovna žena? Ima li razlike? 

Za sada, kao mama, nisam stroga. Dozvolim mu da radi svašta, ne ograničavam ga, puštam ga da istražuje, ali mu postavljam granice. Trudim se biti i otvorena i pravedna i stroga - kako kada treba. 
 
Mislim, slično kao i u poslu. Imam ciljeve i izvršavam ciljeve. Možda sam kao mama malo blaža, zbog sve te silne ljubavi prema njemu, no nema tu baš velike razlike. I moj posao i moje dijete su moje ljubavi i strasti. 

Spominjala si u medijima kolekciju za klince, ima li novosti na tom planu? 

Malo sam to odgodila jer sada stvarno nemam baš puno vremena. U planu je jedan projekt, ali o tome ću drugom prilikom..., kada se projekt zahukta. 

Naravno da će mi David biti inspiracija, a tko zna, možda ga uspijemo odjenuti i za pistu. Tko zna. 


David nas je inače, skupa s psićem Honey, dočekao veselo - u majčici s Mikijem - ultra popularnim likom. Gdje inače nabavljaš robicu za Davida?

Joj, obožavam ga oblačiti. To mi je jedna od omiljenih aktivnosti s njim. On se veseli i smije kod svakog oblačenja. A ja ga obožavam ušminkati da mi bude baš zgodan. 
 
Robicu inače, skoro svu, nabavljam u, da baš ne reklamiram - poznatim brend dućanima koji imaju i odjeću za djecu. Tamo mi je stvarno najslađa. Našla sam nedavno jedan predivan baloner koji bi mu savršeno stajao, ali nisam ga ipak kupila. Previše je to za dijete, a prerast će ga brzo tako ponekad moram odolijevati da baš ne kupujem svašta. 
 
Ali, kada idemo u šetnje, obavezno ga sredim u hlačice, ponekad majicu, često i košuljicu, ali doma je uglavnom u trenirci, Da mu bude udobno. Neka on meni ne bude sputan. Najvažnije je ipak da se on uvijek osjeća ugodno. 
 
Prosljeđuješ li kome robicu? 

Kako da ne. Pa takva se robica najčešće prosljeđuje dalje. Nisam ni ja iznimka, naravno. Baš sam ovih dana spakirala ono što smo prerasli, pa šaljemo prijateljici, a i mi smo na početku dobili dosta robice. Puno to znači jer je za te novce bolje kupiti nešto drugo, a robica se ionako ne stigne ni iznositi. 
 
Kakva si mama - radiš li po svom instinktu ili tražiš savjete? 
 
Savjet ću uvijek poslušati, no na kraju ću najčešće učiniti po svom. Imam dosta prijateljica koje već imaju djecu i njihov ću savjet saslušati. I pitat ću naravno sve što me muči, iako, ako me muče zdravstvena pitanja, onda ću radije zvati doktora. Što se tiče bolesti, tu sam malo paničar. Ja bih odmah išla na hitnu s njim. Pogotovo zato što smo već i išli nekoliko puta i svaki put nije bilo bez razloga. Tako da - za zdravlje pitam liječnika, za ostale savjete - prijateljice. 

I čitam portale. Redovno pratim i Index Mame pa i pročitam svašta pametnog. Trenutno me najviše zanimaju pitanja o odgoju i recepti za Davida - da mu napravim fino jelo. 

Doduše, on sada već jede skoro sve što i mi jer kuham zdravo, s puno povrća. Malo ga muči guza pa smo ovih dana na miksanom voću, pogotovo šljivi (kašici koju je za vrijeme našeg druženja smazao u tren oka). 


Tvoja karijera je jako uspješna i odavno je prešla granice Lijepe naše. Iza nje stoje godine rada u kojima si uživala zajedno sa svojim suprugom. Tada je došao David. Jeste li ga planirali, odnosno planirate li još širiti potomstvo? 
 
Imam 39 godina i David mi je dosta. Obožavamo ga oba dvoje, iako, priznajem, kada sam doznala da sam trudna moj svijet se srušio. 
 
Ja sam doista bila posvećena najviše svom poslu. Uostalom, mi smo par koji si je još davno rekao - ako se desi, super, ako ne - nikom ništa. No onda se desilo. U prvi mah mi je bila velika panika - kako ću s poslom,organizirati sve na dvije strane... 

Ali danas je sve posloženo. Sve štima - možemo ovako funkcionirati, a da ne trpi ni posao ni naše dijete. Doduše, ako David od jeseni krene u jaslice, onda će mi se opet otvoriti taj radni dan pa će
mi, vjerujem, biti puno lakše stvarno uživati u obje uloge. 

Ti si baš pravi ženski tip. Jesi li - kada si već doznala da si trudna, željela sina ili kćer?

Priznajem - htjela sam kćer. Bila sam i uvjerena da sam nosila kćer. Dogovorili smo se da ću ja dati ime kćeri, a on sinu, i toliko sam bila uvjerena da će biti po mom. Ali - nije. Došao nam je naš mali dječak kojem je Enrico prvo htio dati ime Cesare, ali kod nas bi se ono sigurno stalno krivo čitalo i izgovaralo tako da je ipak odabrao ime koje će biti prilagođeno i Hrvatima i Talijanima. 

Kakav je David? Veseo je, razigran i baš aktivan? Kako spava? Jesi li ga dojila? Opiši nam njegove fore malo... 

Dojila sam ga 14 mjeseci (dakle, do nedavno) i zapravo bi ga dojila i više da me nije počeo gristi. To je uveo kao redovan detalj u hranjenje tako sam na kraju već postala dosta napeta. Stalno sam čekala trenutak kada će stisnuti tako da je to bio glavni razlog za prestanak.  
 
Ranije smo već uveli i bočicu, sisao je uglavnom još samo po noći tako da smo onda stali sa svime. 

A što se tiče uspavljivanja. Hm, prije je najlakše bilo ponuditi mu dojku i tako ga uspavati, tako da mi je nakon prekida bilo malo teže. No, ušli smo sada već u rutinu. 

Imamo svoje pripreme. Prvo mu nekoliko puta najavimo da idemo spavati, pa se onda prvo nahranimo, presvučem ga, malo se mazimo i onda legnem pored njega, s obzirom da svi skupa spavamo, pa onda malo čitamo prije spavanja tako da nam to uspavljivanje traje, ali ipak ga uspijemo uspavati (rekla nam je Martina kroz smijeh). 

Naravno - kada to sve završi ja više nisam za ništa osim za spavanje. Nekad se dignem pa još napravim nešto, ali najčešće više nemam snage ostati budna. 

Izmori me tijekom dana jer se puno igramo - lovice, skrivača, ringe ringe raja, pa mama malo složi kocke, on ih razbacuje, pa malo jurimo autićima po pisti. Uostalom, kada je lijep dan obavezno smo i u šetnji. Sve više posjećujemo i parkove - tako da navečer zaista trebam odmor. Kao i svaka mama, zar ne? 


Vratimo se poslu. Na čemu trenutno radiš, od kud crpiš inspiraciju? 

S obzirom da mi je tek prije nekih mjesec dana izašla nova kolekcija, sada se pripremam na novu. Inspiraciju crpim iz materijala, kao i uvijek. Tek kada dobijem materijal izvlačim iz njega priču koju želim napraviti. Posao mi je kao što vidite, u ovom trenutku u fazi promišljanja i mirovanja. 
 
No, naravno, tu su sve druge stvari koje se vežu uz posao?

Naravno - koordinacija, organizacija, narudžbe. Uvijek nešto. 
 
Odjeća s tvojim potpisom nosi se u cijelom svijetu. I holivudska elita nije ostala imuna na Martinu Felju. Postoji li trenutak koji ti je obilježio karijeru i vinuo te u svjetske dizajnerske visine? 

Kao što sam već rekla, oduvijek sam imala velike ciljeve. Maštala sam o velikoj karijeri i postupno sam do toga i dolazila, no prijeloman trenutak bio je kada me je moj dragi suprug prijavio na natječaj Talijanskog instituta za vanjsku trgovinu. Natječaj je promovirao mlade dizajnere na hollywoodskom red carpetu i tamo su me zamijetili. Tako me je put doveo u Hollywood što je svakako pažnje vrijedna činjenica, iako je moja karijera i prije već bila uspješna. 
 
Robu distribuiramo diljem svijeta. Puno je dućana u Americi, Italiji, Arapskim zemljama gdje se prodaje naše roba. U ponudi imamo i skupe linije, ali i dosta je odjeće koju radim i za prosječno tržište tako da zaista - nosi nas se svugdje. A ne samo u Hollywoodu (ponosno). 
 
Nekada smo imali pogon u Italiji, kada sam tamo i živjela, no danas nam je baza u Hrvatskoj. Doduše, često putujemo u Italiju gdje nabavljam materijale, a i baka i djed su nam tamo pa svi zajedno barem jednom mjesečno idemo na put u Ferraro. To nam je već rutina na koju smo svi troje navikli, a i David se jako veseli baki i djedu. 
 
Tko je sve prošetao tvoje haljine? 

Ima ih dosta - od sestara Kardashian, Paris Hilton, članica grupe Pussy Cat Dolls, Shannon Doherty, a posljednja u nizu bila je Roomer Willis, kćer Bruce Willisa i Demi Moore koja je moju haljinu odabrala za after party nakon prošlogodišnje dodjele Oscara. 
 
No, znate što - unatoč tome, ipak mi je najdraže na domaćem terenu - na zagrebačkim ulicama vidjeti nekoga u svojoj kreaciji. To mi je puno draže od Red Carpeta. 
 
Znači, do jaslica ćeš se još malo strpjeti pa onda opet punim poslovnim pogonom?  

Još malo pa krećem! 

 
  
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.