Ne morate kupovati, evo kako možete sami pravilno pripremiti hranu za bebe

Foto: Pixabay

DOJENJE se preporučuje isključivo do šestog mjeseca života bebe, a dojenje s dodatkom čvrste hrane do najmanje godine dana. Raspitajte se kod svog pedijatra kada je najbolje vrijeme za uvođenje čvrste hrane. Također, izbor namirnica je jako važan, s obzirom na to da bebi morate pripremiti hranu s ključnim hranljivim sastojcima, kao što su proteini, željezo i cink.

Ako je vaše dijete spremno za čvrstu hranu, u supermarketima imate veliki izbor gotove hrane, poput žitarica obogaćenih željezom ili gotovih voćnih mješavina. Ako želite sami pripremati hranu za bebu, imate još veći izbor: ne samo da možete odabrati voće i povrće iz bogatog asortimana prodavaonica i tržnica, već možete koristiti smrznuto voće i povrće ili konzervirano u vlastitom soku.

U nastavku je nekoliko konkretnih smjernica, koje savjetuje stranica Eat Right oko pripreme hrane, a koje će vam sigurno biti od pomoći.

Ako do sada niste nikada pripremali hranu za bebe, odnosno tek trebate dobiti prvo dijete ili ste ga tek dobili, priprema hrane može biti izazov. Zato se preporučuje početi s laganijim stvarima, kao što je banana. Nakon što beba dobro reagira, možete pokušati s pripremom namirnica koje nisu toliko često u ishrani za bebe, kao što su repa, brokula, špinat, borovnice. Koristite sezonsko voće i povrće, ali bez dodatka šećera, soli ili začina. Svu hranu je potrebno samljeti i kratko prokuhati. Još jedan od savjeta je da bebi uvijek dajete samo jednu novu namirnicu u obroku.

Priprema hrane

Kod pripreme hrane, higijena je najvažnija. Koristite samo dobro očišćene i oprane proizvode, vodite računa da vam ruke uvijek budu čiste, kao i sav pribor koji koristite prilikom pripreme hrane.

Operite i ogulite voće i povrće te uklonite sve sjemenke. Posebno pazite na voće i povrće koje se uzgaja blizu zemlje ili u zemlji  (gomoljasto povrće, razne salate, jagode) jer mogu sadržavati štetne bakterije.

Kuhajte hranu dok ne omekša. Ako kuhate meso, prije kuhanja uklonite kožu i kosti.

Djeci mlađoj od 12 mjeseci nikada nemojte dodavati med u hranu jer med može sadržavati neke bakterije, kao što je Clostridium botulinum, s kojima se beba ne može izboriti. Također, izbjegavajte dodavanje raznih zaslađivača jer oni samo pružaju dodatne kalorije, ali ne i hranljive materije.

Prije nego što bebi date hranu, obavezno provjerite jesu li tekstura i temperatura hrane u redu. Hrana mora biti dobro usitnjena jer komadići nose rizik od gušenja i ne preporučuju se za bebe, posebno ne cijelo zrno grožđa. Čvrsta hrana se može, po potrebi, razrijediti s majčinim mlijekom, formulom ili vodom. Kravlje i druga mlijeka ne biste trebali koristiti tijekom prve godine života djeteta.

Obavezno provjerite temperaturu hrane. Ona mora biti mlaka, kako ne biste opekli usta djetetu.

Jaja, mlijeko i meso moraju se dobro skuhati. Bebe su posebno osjetljive na trovanje hranom, koje uzrokuje jedenje nedovoljno kuhanog mesa ili jaja.

Radite praktično. Moći ćete spremiti više hrane nego što je potrebno za jedan obrok i zamrznuti za kasniju upotrebu.

Čuvanje hrane

Priprema domaće hrane za bebe traži dodatnu brigu o njenom čuvanju i zadržavanju hranljivih sastojaka. Nakon što pripremite hranu, poslužite je ili je odmah stavite u hladnjak, a možete je i zamrznuti. Držite je jedan ili dva dana u hladnjaku ili jedan do dva mjeseca u zamrzivaču. Kada bebi dajete hranu, bakterije koje se nalaze u ustima mogu se zadržati i na ostatku hrane u tanjuru, zato tu hranu nikada ne treba čuvati za kasnije, već pojesti ili baciti.

Uvijek postoji opcija da kupite gotovu hranu za bebe i to je u redu. S njom možete dopuniti domaću hranu. Komercijalna hrana za bebe je uravnotežena i raznolika, s pažljivo kontroliranim sastojcima. Obavezno razgovarajte s pedijatrom o tome koja je hrana najbolja za vašu bebu i koje bi vam dodatke ishrani preporučio.

Pročitajte više