Omiljena igračka vašeg djeteta možda je prljavija od WC-školjke

Foto: Unsplash

AKO su vaša djeca za blagdane dobila nove igračke, vrijeme je da stare bacite. Tvrtka Cinch Home Services pregledala je popularne igračke svih vrsta i otkrila da se na većini njih nalaze značajne količine mikroba, posebno u usporedbi s drugim kućanskim predmetima.

"Otprilike jedan od 10 američkih roditelja ne vjeruje da je potrebno dezinficirati igračke svoje djece", tvrde iz te tvrtke.

Podaci sugeriraju da bi ti roditelji mogli izlagati svoju djecu istoj količini bacila, ili čak većoj, nego što ih ima na drugim površinama poput WC-školjke ili sudopera.

Osam igračaka koje biste trebali redovito čistiti ili baciti

Kockice za slaganje - 13 puta više bakterija nego na držaču četkica za zube

Slime - tri puta više bakterija nego u kuhinjskom sudoperu

Lutke - devet puta više bakterija nego u zdjelici za hranu kućnog ljubimca

Autići - oko dva puta više bakterija nego na ručkama kupaonskih slavina

Upravljač za igre - dvostruko više bakterija nego na loptici kućnog ljubimca

Kuhinjski set igračaka - četiri puta više bakterija nego na kuhinjskoj radnoj ploči

Gumena lopta - tri puta više bakterija nego na WC-školjci

Plišane igračke - dva puta više bakterija nego na novčaniku

Nešto više od desetine ispitanih kaže da dječje igračke čisti jednom u dva tjedna ili rjeđe. No, neki roditelji odlučuju čistiti djetetove igračke jednom tjedno (42%), dok se drugi odlučuju za svakodnevno čišćenje predmeta zaraženih klicama (44%).

Jasno je da bismo, s obzirom na količinu mikroba koji se mogu nalaziti na igračkama, trebali razmisliti o njihovoj dezinfekciji ili bacanju, kada je to potrebno.

"Ipak biste trebali smanjiti šanse da djeca dođu u kontakt s virusima i bolestima kako se ne bi razboljela. Malo izbjeljivača, octa ili sapuna s vremena na vrijeme može doprinijeti zaštiti zdravlja vaše obitelji", poručuju autori istraživanja.