Otkriveno što bi trudnice trebale jesti ako ne žele da njihova djeca budu pretila

Foto: Pexels

DJEČJA pretilost može započeti prije nego što se dijete uopće rodi, sugerira novo istraživanje.

Prema istraživanju objavljenom 15. ožujka u American Journal of Clinical Nutrition, nije samo ono što djeca danas jedu uzrok pretilosti, već i ono što su njihove majke jele tijekom trudnoće. Istraživači s Harvard Medical School otkrili su da će djeca vjerojatnije dobiti na težini kada buduće majke jedu puno prerađene hrane i mesa, a malo orašastih plodova, ribe i cjelovitih žitarica.

Analizirajući podatke 1459 parova majki i djece, istraživači su otkrili da su se djeca brže udebljala između 3. i 10. godine života ako su njihove majke tijekom trudnoće jele puno hrane koja uzrokuje upale. Hrana je rangirana na ljestvici koju je razvilo Sveučilište Južne Karoline - sa zasićenim masnoćama, transmastima i kolesterolom koji se smatraju najvećim uzročnicima upala. Ti se spojevi nalaze u hrani poput crvenog mesa, prerađenoj hrani i mliječnim proizvodima. Suprotno tome, spojevi poput vlakana, fitokemikalija i nezasićenih masti djelovali su protuupalno, a oni su česti u hrani poput povrća, voća, ribe i cjelovitih žitarica.

Ovi rezultati sugeriraju da je majčina prehrana važna za razumijevanje zdravlja djece u razvoju, prenosi Insider.

"Istraživanje je pokazalo da hrana koju jedemo tijekom trudnoće može utjecati na metabolizam djece u razvoju, kao i na njihova prehrambena ponašanja i preferencije prema hrani", rekla je dr. Carmen Monthé-Drèze, vodeća autorica studije i neonatologinja u Brigham and Women's Hospital.

Ovi rezultati sugeriraju i da bi pomnije pridržavanje mediteranskih prehrambenih navika moglo biti korisno. To uključuje konzumaciju puno biljne hrane i zdravih masnoća poput ribe i maslinovog ulja. 

"Konkretno, žene koje su trudne ili bi mogle zatrudnjeti trebale bi razmotriti mediteransku prehranu, koja ne samo da može koristiti njihovom zdravlju već može pomoći i djetetu da održi zdravu težinu", zaključila je Monthé-Drèze.

Pročitajte više