Ova djevojčica od rođenja ne jede ugljikohidrate. Stručnjaci savjetuju oprez

Foto: Instagram

JAJA pečena na kokosovom ulju sa slatkim krumpirom, mrkvom i brokulom uz avokado i kiselo zelje. Možda je teško zamisliti da je to doručak jedne četverogodišnjakinje. 

Za razliku od svojih vršnjaka, Grace Cooper tako se hrani od rođenja, odnosno prakticira ishranu spiljskog čovjeka, baš kao i njeni roditelji.

Riječ je o načinu prehrane koji je poznatiji kao paleo dijeta, a koji zabranjuje sve namirnice koje nisu bile dostupne našim precima u starijem kamenom dobu poput mliječnih proizvoda, mahunarki, žitarica, kruha, brašna, rafiniranog šećera i procesiranih ulja.

Njena mama Shan Cooper tvrdi kako njena kći uživa u hrani poput organske piletine s povrćem te kako joj nikad nije ponudila pire krumpir ili kupovne žitarice.

“Grace provodi puno vremena među djecom koja su stalno bolesna, imaju šmrkave nosiće i kašlju, ali ona je bila bolesna samo jednom u životu. Mislim da jak imunitet duguje nutritivno bogatoj prehrani”, kaže Cooper.

Na ovakav način prehrane odlučila se nakon višegodišnje borbe s alergijama na hranu. Obitelj je iz prehrane izbacila mliječne proizvode, gluten, a na kraju i procesiranu hranu.

“Uz ovakav oblik prehrane, dojila sam Grace dva puta na dan. To nije čudno, ali normalni ljudi se možda tako ne hrane. Ona to voli”, izjavila je Cooper.

Iako su na dječjim zabavama uglavnom ponuđene namirnice koje malena Grace ne jede, to ne znači da joj majka brani odlaske jer je uvjerena kako njena kći sama može odabrati što će jesti, a što ne.

“Umjesto 12 kolačića, ona će pojesti možda tri. Ne mislim da će me komadić kruha ubiti i želim da Grace jede ono zbog čega se osjeća dobro”, dodala je.

Ipak, stručnjaci smatraju kako roditelji trebaju biti vrlo oprezni zbog ovakvog načina prehrane djece.

“Nije dobro bilo što ograničavati djetetu, posebno ako ne postoji potreba za tim. Dijete se ne hrani uravnoteženo jer ne konzumira određene skupine namirnica”, rekla je ugledna dijetetičarka dr. Rosemary Stanton.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.