Ovo je pet prednosti svakodnevne šetnje za djecu

Foto: Shutterstock

PREDNOSTI hodanja za djecu su brojne, zbog čega se ta aktivnost ističe kao jedna od najpreporučljivijih tjelesnih aktivnosti u svijetu. Osim navedenog, smatra se polaznom točkom za borbu protiv sjedilačkog načina života, jednog od glavnih problema našeg vremena, kako piše stranica You Are Mom.

Iako su djeca nemirna i stalno u pokretu, to pomalo prestaje biti univerzalna norma. Jedan od uzroka toga je prekomjerna upotreba elektroničkih uređaja koji su postali glavna zabava u mnogim domovima.

Suprotstavljanje sjedilačkom načinu života

Jedna od glavnih prednosti hodanja, kako kod djece tako i kod odraslih, temelji se na suzbijanju sjedilačkog načina života. Danas djeca dugo sjede ili leže, bilo u školi ili kod kuće. Stoga aktivnosti vođene hodanjem mogu biti početna točka za stjecanje zdrave navike u svakodnevnoj rutini. Istodobno, hodanje može biti i most za druge vrste korisnih aktivnosti, kao što je bavljenje sportom.

Hodanje potiče učenje

Učenje je jedan od najvažnijih aspekata djetetova života, a boravak u školi oduzima veliki postotak njegovog dana i u školu dijete ulaže najviše truda. Međutim, ponekad nedostatak koncentracije i motivacije mogu prekinuti upijanje novih znanja i vještina.

Povećanje tjelesne aktivnosti kod djece pogoduje koncentraciji, stimulira maštu i povećava motivaciju. To je zato što fizička aktivnost povećava količinu oksigenirane krvi koja stiže do mozga, kao i do drugih ključnih dijelova tijela.

Doprinos zdravlju kardiovaskularnog sustava

Među najpoznatijim dobrobitima hodanja je poboljšanje zdravlja srca, pluća i cirkulacije. Kako bi djeca stekla ove fizičke prednosti, dobra je ideja provoditi svakodnevne šetnje koje traju najmanje 30 minuta, pa čak i s varijacijama u intenzitetu. Kako se intenzitet povećava, tako se povećava i kardiovaskularni podražaj.

Pogodnosti za razvoj tjelesnih sposobnosti

Hodanje je najbolja alternativa za postizanje forme, a djeca profitiraju u tome kao i odrasli. Ako su redovito aktivna, djeca mogu razviti različite tjelesne i motoričke kapacitete, među kojima se ističu izdržljivost i snaga. Osim toga, moguće je poboljšati agilnost i fleksibilnost, ali te vještine zahtijevaju kombinirani rad između hodanja i drugih vježbi.

Hodanje popravlja raspoloženje

Raspoloženje je još jedan važan čimbenik u životu djece, koji utječe na većinu njihovih svakodnevnih zadataka. Zato je potrebno održavati raspoloženje na pozitivnoj razini što je dulje moguće.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.