Ovo su pitanja koja bi djeca trebala postaviti očevima

Foto: Shutterstock

ŠANSA za povezivanje s očevima, čak i ako nikad niste bili osobito bliski, ne bi se trebala propustiti bez obzira na to koliko ste već odrasli. "Za moje klijente ova spoznaja često dolazi kao alarm koji ih probudi iz dubokog sna", kaže bračni i obiteljski terapeut Michael Ceely.

Povezivanje s ocem u odrasloj dobi dodaje mnogo više nijansi u taj odnos. Tatino životno iskustvo dobro je dokumentirano i njegove riječi su vrijedne. U idealnom slučaju razgovor s tatom je razgovor prijateljem, mentorom i čovjekom. A da biste maksimalno iskoristili tu priliku, morate znati odakle početi.

Na što si najponosniji u svom životu?

Velike su šanse da će odgovoriti - na tebe. "Uobičajen odgovor mogao bi biti obitelj", kaže Ceely. "Ali to ne znači da to nije istina." U svakom slučaju, ovo je jedno od sjajnih pitanja koja mogu otvoriti i najzatvorenije ljude i razgovor odnijeti u lijepom i povezujućem smjeru. Ovakvo pitanje može ojačati vaš odnos kroz jednu od najvažnijih kvaliteta koje možete imati – iskrenost.

Zašto si odabrao svoju karijeru?

Je li karijera vašeg oca bila njegova strast? Ili je napravio praktičan izbor kako bi osigurao stabilan prihod svojoj obitelji? "Ako doznate zašto je vaš tata odabrao svoju karijeru, možete lakše otkriti i neke skrivene stvari koje pokreću vas u vašoj", dodaje Ceely.

Tko je bio najutjecajnija osoba u tvom životu?

Odgovori na ovo pitanje su bezgranični. To bi mogao biti njegov otac. To bi mogao biti netko poznat i slavan, karizmatičan, uspješan. Tko god da je, ta će vam osoba dati uvid u ono što vaš tata cijeni, čak i ako ne otkriva pojedinosti o tome. "Utjecajne osobe u našim životima obično imaju karakteristike koje želimo i sami u sebi razviti", objašnjava Ceely.

Koja je tvoja najveća životna lekcija?

Ovo pitanje, prema Ceelyju, može dovesti do vrijednog odgovora ne samo za vas već i za vašu djecu. Od mnogih lekcija koje je vaš tata naučio tijekom desetljeća svog života, on će vam možda otkriti onu najvrjedniju. Ovo bi mogla biti najvažnija ostavština koju će vam ikad dati.

Iz koje pogreške si najviše naučio?

"Prvo ponudi svoj odgovor", predlaže Ceely. "To se zove 'reciprocitet otkrivanja'. Ako nastojite uspostaviti povezanost, vjerojatnije je da ćete tako dobiti iskren odgovor ili mu barem dati ideju o tome kakav odgovor tražite."

Ovo je prilika da vi i vaš tata podijelite nešto rijetko i dragocjeno i da budete ranjivi jedno s drugim. "Ako saznate da je vaš otac napravio slične pogreške kao i vi, to postaje sjajna prilika za napredak", kaže Ceely.

U kojem dijelu očinstva najviše uživaš?

"Ako to pitanje postavim svom tati", kaže Ceely, "siguran sam da će to preoblikovati i moju perspektivu mene kao oca. To je tako dobro, pozitivno pitanje, s toliko mogućih odgovora." Pitanja poput ovog daju tati priliku da se prisjeti nekih stvari s nostalgijom i radosti, a ne sa suzama, dok se osvrće na svoja postignuća u očinstvu.