Profesorica logopedije: Ovi znakovi otkrivaju da dijete ima problema s govorom

Foto: Shutterstock

LOGOPEDI su stručnjaci koji se bave prevencijom, dijagnostikom, terapijom i istraživanjem poremećaja komunikacije, jezika i govora. Prema tome, logopedima se obraćaju svi oni koji sumnjaju na odstupanja u području komunikacije, jezičnog razumijevanja, jezičnog izražavanja, artikulacije, glasa, tempa govora i/ili vještina čitanja i pisanja.

Kako nam objašnjava profesorica logopedije Jelena Gligora Segedi, trebaju li se i kada roditelji zbog svoga djeteta javiti logopedu ovisi o dobi i odstupanjima koja uočavaju.

''Već i prije druge godine djetetova života trebalo bi vas zabrinuti nesustavno i otežano odazivanje na ime, kratkotrajan kontakt očima, izostanak geste pokazivanja, kašnjenje u pojavi prve riječi, nedonošenje ili nepokazivanje na vaš zahtjev svakodnevnih predmeta iz vaše najbliže okoline'', objašnjava profesorica.

Pravovremena logopedska procjena te po potrebi i uključivanje u programe rane intervencije utječu na brži napredak razvoja komunikacije, jezika i govora te na preveniranje mogućih većih odstupanja.

''Nakon treće godine djeteta mogu vas zabrinuti siromašniji rječnik, otežano strukturiranje govornog iskaza, učestale pogreške na razini morfologije i redoslijeda riječi u rečenici ili nerazumljiv govor široj okolini i tada je također uputno javiti se na detaljnu i sveobuhvatnu logopedsku procjenu", navodi.

Kako dodaje, detektiranjem mogućih odstupanja, terapijskim djelovanjem i ciljanim poticanjem jezično-govornog razvoja roditelji pozitivno utječu ne samo na trenutni jezično-govorni status već i na sposobnosti i vještine koje se naslanjaju na jezične sposobnosti.

''Pritom se prvenstveno misli na vještine čitanja i pisanja, koje potom zasigurno utječu i na ishode učenja. Po pitanju artikulacijskih teškoća u dobi od pet godina i šest mjeseci dijete bi trebalo imati ispravno usvojene sve glasove hrvatskog jezika'', objašnjava Gligora Segedi.

Što se tiče vještina čitanja i pisanja, razumijevanja pročitanog i učenja poželjno je javiti se logopedu čim roditelj, učitelj ili odgojitelj primijeti bilo koji oblik otežanog usvajanja predvještina ili vještina čitanja i pisanja.

Logoped će sveobuhvatnom i detaljnom procjenom koja uključuje upotrebu svih dostupnih dijagnostičkih testova zasigurno pomoći i djetetu, ali i roditelju usmjeravajući ga na sve dostupne mehanizme pomoći.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.