Roditelji bi trebali biti svjesni ovog stanja: Ako beba plače, provjerite joj prstiće

Foto: Pixabay

Ako koristite društvene mreže, sigurno ste barem jednom naišli na priču o tome kako se bebama omotala dlaka oko prsta. Srećom, roditelji u većini slučajeva uspijevaju ukloniti dlaku bez puno pompe, ali stvarnost je takva da to može biti prilično uznemirujuće stanje.

Riječ je o sindromu podvezane dlake, koji WebMD opisuje kao stanje u kojem se "pramen kose ili konac čvrsto omota oko dijela tijela, najčešće prsta na ruci, nozi ili oko genitalija".

"Javlja se relativno rijetko kod starije djece i odraslih, a češće kod beba i male djece. Ako se ne liječi, sindrom podvezane dlake može uzrokovati bol, dugotrajnu ozljedu i gubitak funkcije zahvaćenog dijela tijela", pojašnjavaju liječnici.

Majkama nakon porođaja opada kosa, što može biti opasno za bebe

O ovom stanju progovorila je i liječnica Megan Conover.

"U postporođajnom razdoblju majkama opada kosa. Ima je doslovno posvuda. I ta kosa može dospjeti na bebe", pojasnila je.

@shouldiseeadoctor Hair tourniquets! 🚩 what is it? Hair wrapped around fingers, toes, or even genitals Usually occurs in infants Can cause amputation 🚩 check for this If baby is crying uncontrollably- yes I know it happens often- undress and check toes, fingers and genitals! I used to run my fingers through toes before dressing baby and fingers before putting to sleep 🚩if you see a toe or finger looking like this- go to the doctor urgently! usually skin is overlapping the hair, and it’s nearly impossible to remove on your own and requires a surgical incision in order to save the finger or toe involved #hairtourniquet #babycrying #postpartumhairloss ♬ original sound - should i see a doctor

Dr. Conover za BuzzFeed je objasnila da je problem što dlaka omotana oko prsta ili genitalija može prekinuti dotok krvi. Kada nema dotoka krvi, tkivo odumire i na kraju može biti potrebna amputacija.

"Dok sam radila na odjelu hitne pomoći, viđala sam slučajeve u kojima smo zbog sindroma podvezane dlake amputirali vrhove prstiju ili nožne prste. Sada je to ipak rjeđe, ali roditelji trebaju biti svjesni da se to može dogoditi", dodala je.

Simptoma u početku nema. Bebe uglavnom plaču i nervozne su

Pedijatrica Nkeiru Orajiaka snimila je video o tome kako roditelji mogu ukloniti dlaku omotanu oko nekog dijela tijela.

"Postoje različite tehnike. Možete pokušati s pincetom ili upotrijebiti prste. Može se koristiti i krema za uklanjanje dlačica, ali ne kod malih beba, za čiju je kožu agresivna. Ako ne možete ukloniti dlaku, svakako morate odvesti dijete liječniku", tvrdi.

Ovisno o tome koliko se dlaka čvrsto omotala, liječnici će možda morati izvesti operaciju na zahvaćenom dijelu tijela.

"Simptoma u početku nema, a kasnije se mogu manifestirati kao pretjerani plač i nervoza kod bebe. Budući da su prsti beba mali, dlaku možda nećete ni primijetiti. Što duže dlaka stoji omotana, to će područje više oticati i crveniti. Također, može biti bolno na dodir", pojasnila je pedijatrica.

Prema Klinici Cleveland, pod najvećim su rizikom djeca mlađa od dvije godine. Od svibnja 2004. do ožujka 2014. prijavljen je samo 81 sindrom podvezane dlake među osobama u dobi od 2 do 22 godine, kažu podaci koje je objavio Lurie Children's.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.