Roditelji slijepo vjeruju u ove stvari, a liječnici tvrde da su mit

Foto: 123RF

PREVIŠE je roditelja koji slijede zastarjele i potencijalno opasne savjete.

Možda ste i vi jedan od njih pa ih je David L. Hill, pedijatar na Goldsboro Pediatrics i pomoćni profesor pedijatrije na Sveučilištu Sjeverna Karolina, odlučio razbiti, prenosi portal Parents.

Mit: Hodalice pomažu bebama da nauče hodati

Istina: Pedijatri smatraju da bebe ne bi trebale koristiti hodalice i to iz dva razloga. 

Prvo, podaci pokazuju da djeca koja koriste hodalicu sporije uče sjediti, puzati i hodati.

Drugo, i još važnije, bebe u hodalicama lako mogu "prošetati" do stepenica i pasti niz njih.

Neke novije hodalice dizajnirane su tako da ograničavaju rizik od pada jer imaju kočnice (pa se mogu zakočiti u nepomični položaj) i preširoke su za prolazak kroz vrata (što otežava pristup stepenicama). Ali njihovi kotačići još uvijek mogu djeci omogućiti pristup bazenima, kadama i žicama vrućih glačala.

Mit: Sok je dobar za djecu

Istina: Iako u dječjoj prehrani ima mjesta za sto postotni voćni sok, nakon navršenih šest mjeseci pretjerana konzumacija soka, koji je pun šećera, može dovesti do propadanja zuba, nadutosti i pretilosti. Uz to, ako se sok ponudi prije ili za vrijeme obroka, to može obeshrabriti djecu da jedu krutu hranu.

Liječnici preporučuju da djeca u dobi od jedne do šest godina ograniče unos soka na dva decilitra dnevno, a djeca starija od šest godina ne bi trebala piti više od četiri decilitra dnevno. 

Prijelaz djeteta na vodu će možda zahtijevati malo strpljenja, ali držite se toga. Ne postoji dijete koje je dehidriralo jer nije pilo sok.

Mit: BRAT dijeta je najbolja za djecu koja imaju proljev

Istina: BRAT je skraćenica za banane, rižu, kuhane jabuke i dvopek. To je dijeta koju su desetljećima savjetovali djeci i odraslima koji su imali probleme sa želucom ili proljev. Poanta je da ove namirnice neće iritirati crijeva jer imaju malo vlakana, masti i bjelančevina.

BRAT dijeta, međutim, daje ograničenu prehrambenu vrijednost, čineći borbu protiv infekcija težom, a nema dokaza koji bi sugerirali da je bolja od bilo čega drugog u rješavanju proljeva, iako pektin u banani može biti od pomoći. 

Bolje je da dijete bude na uobičajenoj prehrani, ali izbjegavajte slatku hranu koja može pogoršati stanje.

Mit: Izbijanje zubi uzrokuje vrućicu i proljev

Istina: Roditelji često krive izbijanje zubi za groznicu, proljev i kašalj, i to već stoljećima. Zapisi stari više od 5000 godina pokazuju da su iscjelitelji pretpostavljali da izbijanje zubi uzrokuje napadaje, povraćanje, paralizu, pa čak i smrt.

Rast zubi, koji počinje oko šestog mjeseca, a završava oko treće godine, izaziva slinjenje, žvakanje, trljanje desnih i nešto razdražljivosti sa smanjenim apetitom prema krutoj hrani i blagu temperaturu. Međutim, oni ne uzrokuje značajni proljev ili vrućicu iznad 39°C. 

Mit: Cijepljenje uzrokuje autizam

Istina: Od svih mitova ovaj je najopasniji i najteže ga je iskorijeniti. Ipak, čini se da se stavovi o cjepivima konačno mijenjaju kod nekih ljudi.

Roditelji koji imaju problema s cjepivom često kažu da žele više istražiti prije nego što donesu odluku. 

Međutim, mnoge studije pokazuju da cjepivo protiv ospica, zaušnjaka i rubeole nije povezano s povećanim rizikom od autizma, prenosi portal Parents.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.