Savjetnica: Četiri ponašanja mogu otkriti da partner pokušava manipulirati vama

Foto: Shutterstock

Manipulacija je tehnika utjecanja na ljude na prikriven način kako bi se postigao željeni cilj i može biti česta u nezdravim vezama, bilo romantičnim ili obiteljskim. Dakle, kada partneri ili partnerice pokušavaju manipulirati drugom osobom u vezi, skrivaju svoje prave namjere te pokušavaju navesti tu osobu da učini ono što žele, bez njenog potpunog razumijevanja ili pristanka.

Nažalost, manipulaciju ponekad može biti teško prepoznati. Stoga je obiteljska i bračna savjetnica, Tina Fey, izdvojila ponašanja koja ukazuju na to da partner ili partnerica pokušavaju manipulirati vama.

1. Uvijek su u pravu

"Takvo ponašanje ukazuje na manipulaciju. Manipulatori se često predstavljaju kao stručnjaci, sveznalice. To čine kako bi stvorili neravnotežu moći. To je njihov način da osiguraju da se osjećate manje sposobnima, s manje znanja i stoga se više oslanjate na njihovu 'stručnost'. Tjerajući vas da sumnjate u vlastitu prosudbu, oni stječu kontrolu", objasnila je Fey za Hack Spirit.

2. Izigravaju žrtvu

Manipulatori često izigravaju žrtvu kada stvari ne idu po njihovom planu. "To je uobičajena taktika za pridobivanje empatije, zbog čega se osjećate obveznima pomoći im ili ih podržati. To je suptilno, ali upozoravajuće ponašanje koje vas može držati upletenima u njihovu manipulativnu mrežu", napominje savjetnica.

3. Koriste krivnju kao oružje

"Jeste li se ikad osjećali kao da stalno izazivate osjećaj krivnje? To je još jedan tajni trag da možda imate posla s manipulatorom ili manipulatoricom. Oni su profesionalci u tome da vas natjeraju da se osjećate krivima za stvari koje doista nisu vaša krivnja. Izokreću situacije i osiguravaju da se na kraju osjećate odgovornima za njihove probleme. To je suptilan, ali moćan način za kontrolu vaših postupaka i odluka", istaknula je Fey.

4. Nikada ne preuzimaju odgovornost

Manipulatori često izbjegavaju odgovornost, vješto prebacujući krivnju na druge.

"Nikada ništa nije njihova krivnja i pobrinut će se da to znate. Ako primijetite ovaj obrazac u nečijem ponašanju, shvatite to kao znak manipulacije. I zapamtite, u redu je držati ljude odgovornima za svoje postupke. U redu je tražiti sreću, ali ne po cijenu svog duševnog mira ili osobnih vrijednosti. Ostanite na oprezu, vjerujte svojim instinktima i nikada ne zaboravite da ste vrijedni poštovanja i iskrene ljubavi", zaključila je savjetnica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.