Splitski ginekolog kaže da su trudnice oboljele od covida u opasnosti od tromboze

Foto: EPA-EFE

HRVATSKOM je odjeknula vijest o smrti 31-godišnje trudnice, koja je umrla u varaždinskoj bolnici s teškim oblikom covida-19. Žena je neko vrijeme ležala intubirana na Odjelu intenzivne njege Opće bolnice Varaždin. Kad je došao trenutak poroda, liječnici nisu imali drugog izbora nego poroditi je carskim rezom u 32. tjednu. Dijete su spasili, rođeno je teško 2200 grama i dobrog je zdravstvenog stanja, no majka je umrla.

Slobodna Dalmacija je povodom ovog slučaja razgovarala s jednim od splitskim ženama omiljenih ginekologa, koji je želio ostati anoniman.

"Ne želim na tuđoj muci raditi sebi reklamu. To nije ljudski ni etički. No mogu pojasniti o čemu bi se u ovom slučaju moglo raditi. Dakle, cijeli svijet danas govori o povezanosti tromboza i cjepiva protiv covida. No istovremeno nitko ne govori o povezanosti tromboza i trudnoće. Trudnoća je sama po sebi izuzetno trombogeno stanje i rizik za dobivanje tromba u trudnoći je puno veći nego u općoj populaciji. Možda ljudi o tome ne razmišljaju, ali trombozu će prije dobiti neka trudnica nego žena koja uzima kontraceptive ili ona koja se cijepila. Cjepivo protiv covida puno rjeđe izaziva trombozu nego trudnoća. To još uvijek ne znači da je rizik za dobivanje tromba u trudnoći golem, ali je svakako prisutan", kazao je ginekolog.

Pojasnio je da se takva stanja uglavnom događaju kod trudnica koje imaju gensku predispoziciju za dobivanje tromba ili kod onih koje su gojaznije, više leže tijekom trudnoće ili puše u trudnoći.

"Uzroci smrti mlade žene u Varaždinu još nam uvijek nisu poznati, ali nije isključeno da je dobila tromb zbog kojega je preminula. To je prvo što mi pada na pamet kada imamo ovakav slučaj", komentirao je.

Za sprječavanje smrtnog ishoda liječnici bi trudnicama kod kojih se pojavi tromb trebali davati niskomolekularni heparin.

"Njega treba davati kao profilaksu. S obzirom na to da je covid novo oboljenje i da iz dana u dan svi o njemu učimo, mišljenja sam da bi se svaka trudnica, ako dobije koronavirus, trebala osim svom obiteljskom liječniku javiti i svom ginekologu, koji će joj što je prije moguće uključiti u terapiju niskomolekularni heparin kako bi spriječio moguće teške komplikacije."

Ističe i da su liječnici u posljednjih godinu dana primijetili da je kod covid-pozitivnih trudnica puno više tromboza.

"Nikada nije bilo toliko tromboza. Zbog toga su se na svjetskoj razini donijele smjernice za sprječavanje tromboze kod trudnica. I sve te preporuke idu prema niskomolekularnom heparinu", zaključio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.