Što točno znači Apgar ocjena?

Foto: 123rf

NAKON dugih devet mjeseci odmora bebu nakon porođaja čeka jako puno interakcije.

Jedna od njih je ona s mamom, odmah nakon porođaja, nakon maženja koža na kožu i prvog podoja u životu. Ako je, naravno, sve proteklo kako treba.

No, kad mamu pošalju na odmor, bebu čeka pregled koji mora biti obavljen unutar nekoliko sati po rođenju. 
 
Riječ je naravno o poznatom Apgar testu  - ocjeni vitalnosti novorođenčeta. 
 
Test je u praksu prvi put uvela doktorica Virginia Apgar, 1952. godine, a ako ste mislile da je riječ o vrlo opsežnom pregledu koji prethodi ocjeni i kojem je obuhvaćeno mnogo toga - nije.
 
To je zapravo vrlo jednostavan test kojim se mjere samo osnovni parametri poput boje kože, srčanog rada, tonusa mišića, refleksa te pokušaji disanja. 
 
Vrijednost svakog od ovih parametara ocjenjuje se pojedinačno ocjenom 0,1 ili 2, da bi cijeli zbroj dao konačan rezultat testa. 
 
Tako 0 znači da stanje nije zadovoljavajuće, 1 da je stanje tako-tako, a 2 - odlično, međutim, unatoč ocjeni koja se kao takva ističe na službenim papirima, stanje svih navedenih parametara u kratkom se roku može promijeniti - i na bolje i na gore, tako da cijela ta fama oko 10/10 ili znatno manje ne igra baš toliko značajnu ulogu u ocjeni zdravlja vaše bebe. 
 
Dakle, da pojasnimo malo po svakom parametru. 

 
Boja kože - ona može biti blijeda, cijanotična ili ružičasta, a često se zna dogoditi da su bebini prstići, unatoč zdravoj boji kože, pomalo plavkasti, zbog slabije periferne cirkulacije, što se mijenja tijekom prvih nekoliko sati života. 

Srčani rad bebe može biti gotovo odsutan, znatno ili lakše usporen te ubrzan - s više od 100 otkucaja u minuti. 
 
Mišićni tonus također može biti u potpunosti odsutan ili prekomjerno naglašen, a slično je i s refleksima koji mogu biti ugašeni, oslabljeni ili normalni. 
 
Kada je o refleksima riječ, gledaju se tri osnovna refleksa - Moorov refleks, refleks traženja usana i refleks sisanja. Moorov refleks je onaj refleks da se beba odigne od podloge te ona širi ruke i noge i potom ih vraća na početni položaj uz tijelo. 
 
Refleks traženja usana ispituje se tako da se bebi prisloni prst uz usne te ona automatski okreće glavu na tu stranu - što je dobar pokazatelj da beba instinktivno traži majčinu bradavicu. I napokon - refleks sisanja koji se ispituje i samim sisanjem, ili se bebi prislanja nešto uz usne kako bi odmah pokušala sisati. 
 
S obzirom na to da je riječ o ukupno pet parametara, Apgar 10/10 znači da je svaki od njih dobio najvišu ocjenu - 2.
 
Apgar vrijednosti od 0-3 opisuje bebe rođene u teškoj asfiksiji, ocjena od 4 do 6 označava vrijednosti beba sa slabije izraženim znacima asfiksije, od 7-9 znači laganu depresiju kod bebe, dok je 10 optimalna ocjena. 
 
Kompletan fizikalni pregled 
 
Osim ovih osnovnih parametara, svako novorođenče u prvih 12 sati života proživljava ozbiljnu interakciju s liječnicima. 
 
Pregled počinje nizom mjerenja od kojih su porođajna težina, dužina i opseg glave tek dio. Ako niste znali koje su optimalne vrijednosti ovakvog mjerenja, donosimo vam podatak da se prosječnom porođajnom težinom smatraju bebe od 3178 grama, a prosječna dužina iznosi 50,8 centimetara. 
 
Nakon toga slijedi podroban pregled bebine kože, glave i lica, srca i pluća, živčanog sustava, trbuha i spolnih organa. 
 
Kod normalnog porođaja glava bebe još nekoliko sati ili dana može biti lagano deformirana, prvenstveno zbog duljeg čučanja u porođajnom kanalu ili trauma koje je beba proživjela pri porođaju. To nije neobično jer porođaj je iznimno težak za svaku bebu pa neke od njih znaju imati i vidljive otekline ili modrice na lubanji. One se mogu dogoditi uslijed krvarenja iz neke kosti lubanje ispod pokosnice, a prolaze nakon nekoliko tjedana starosti. 
 
Moguće je da tijekom porođaja nastanu i podljevi na bebinom licu ili da se ono tijekom prolaska kroz uski porođajni kanal lagano deformira pa izgleda nesimetrično, a katkad čak može doći i do ozlijede nekog od živaca zbog čega lice također može izgledati čudno. Takvo se stanje obično popravlja postepeno, kroz nekoliko tjedana. 

 
Kada je porođaj na zadak, bebe nemaju takve otekline na glavi, ali znaju ih imati na stražnjici, spolnim organima ili stopalima. 
 
Kod pregleda bebine kože stručno oko može odmah zapaziti određene probleme s funkcijom srca ili pluća, što se tada dodatno testira, a osim klasičnog pulsa, bebi se puls mjeri i na preponama. 

Pročitajte više: Važne činjenice o novorođenčadi koje vam nitko ne govori
 
Pregled obuhvaća i stanje trbuha gdje se gleda njegova veličina i oblik, te opipavaju unutarnji organi kao što su bubrezi, jetra i slezena. Ako je bilo koji od tih organa vidno povećan, slijede podrobnije analize. 
 
Važan dio pregleda je i stanje savitljivosti i pokretljivosti bebinih ruku, nogu, a posebno kukova, koji znaju biti iščašeni ili tijekom porođaja ili tijekom dugotrajnog ležanja u maternici. Ako je slučaj takav, preporučuje se široki povoj ili, u slučaju jačeg iščašenja, ortopedske udlage. 


Posljednji pregled, ali ne i manje važan, tiče se spolnih organa. Kod muških beba zna se pojaviti nekoliko problema - testisi koji nisu u skrotumu, torzija testisa koji se u prvih nekoliko sati zapravo tek rijetko mogu otkriti te uvrnuće testisa oko svoje osi, što, iako bebu ne boli, zahtijeva hitan zahvat. 
 
Kod djevojčica se gleda stanje velikih usmina koje mogu biti izrazito natečene zbog majčinih hormona, no takvo se stanje već nakon nekoliko tjedana u potpunosti smiruje. 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.