Tata izračunao koliko su školske torbe preteške za djecu unatoč jasnim preporukama liječnika

Foto: 123rf 

„TEŽINA školske torbe ozbiljno ugrožava zdravlje djece. Ona nerijetko teži i 30% djetetove težine! Možda i više! Dok je preporuka Zavoda za javno zdravstvo da taj omjer ne prelazi 10% nadležni u sustavu školstva ovaj problem prešućuju te je on s vremenom postao javna tajna.“, napisao je to jedan domaći tata na svom Vlogu za koji je prikupio ne samo hvale vrijedne informacije već je doslovno izvagao tešku školsku torbu svoje kćeri i izračunao koliko je njena torba preteška za njenu konstituciju. Puno previše.

U ovom slučaju riječ je o školskoj torbi njegove kćeri Mije koja ide u peti razred. Tata si je dao truda i izvagao njenu torbu za svaki dan u tjednu, u obje smjene i izračunao točan postotak težine torbe u odnosu na težinu tijela. Iako je preporuka Zavoda za javno zdravstvo iz 2016. godine da taj omjer ne prelazi 10 posto, težina njene torbe težila je od 18 do 30 posto njene težine.

U kilogramima – njena je torba težila od 6 do čak 9,1 kilogram. Na „najteži“ dan Mia u svojoj torbi nosi čak 19 knjiga, radnih bilježnica i bilježnica plus pernica i papuče, a ako ostane malo mjesta u torbi, negdje će zgurati i sendvič.

To sve znači samo jedno – da nijednu instituciju koja bi se trebala baviti školstvo i pitanjima zdravlja djece zapravo uopće nije briga za taj problem, iako su djeci školske torbe kao utezi koje moraju nositi na svojim još uvijek prilično nejakim leđima.

Međutim, dok javnost šuti, dok roditelji ne dižu buku oko tog vrlo važnog problema naše djece, sumnjamo da će se stvari pomaknuti nabolje i zato ovaj tata predlaže - izvažite torbu svojeg školarca i napišite i izračunajte o kojem se postotku težine radi kod vašeg djeteta. Alarmirajmo javnost zajedno i možda će netko od nadležnih institucija pokrenuti rješavanje tog problema.

U svakom slučaju, vaganje školskih torbi naše djece trenutno je najmanje što možemo učiniti za svoje školarce, ali dok se roditelji ne pobune, dok roditelji ne pokrenu lavinu očito je da se nitko neće ozbiljnije početi baviti tim problemom.

Olakšajmo našoj djeci školovanje jer ovdje je riječ o jednom vrlo ozbiljnom pitanju koja našu djecu može koštati zdravlja.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.