“Učinila sam nezamislivo”: Mama ispričala kako je ostavila dijete u autu

Foto: Shutterstock

BRITTA Eberle mislila je da nikada neće zaboraviti dijete u automobilu. Sve dok joj se to nije dogodilo.

Eberle iz Vermonta je 2. srpnja sa suprugom, sinom i kćeri otišla na farmu prijatelja. Kad su stigli, prijatelji i obitelj su trčali od automobila do kuće, unoseći hranu i druge stvari, a u cijelom tom metežu dvogodišnja Ada ostala je u autu.

"Od uzbuđenja smo svi izletjeli van, pretpostavljajući da je netko drugi zgrabio najmlađeg člana našeg klana", napisala je Eberle na svom blogu.

Djevojčica je plakala, ali je bila neozlijeđena

Ada je sjedila sama u automobilu otprilike 20 minuta prije nego što je Eberle shvatila da njezine kćeri nema i da se ne sjeća da ju je izvela iz auta. Baš kad je potrčala prema ulaznim vratima kuće, njezina sestra je utrčala s nećakinjom na rukama. Djevojčica je plakala, ali je bila neozlijeđena. Govorila je teti: "Mama dolazi po mene", što je Eberle slomilo srce.

Temperatura je tog dana bila oko 15 stupnjeva i padala je kiša pa Adi nije bilo vruće kad su je izvadili iz auta. Ali prema statistikama, čak i na malo hladniji ljetni dan temperature unutar zatvorenog vozila mogu premašiti 52 stupnja Celzijusa. 

Eberle je itekako svjesna opasnosti koju je izbjegla.

"Neprestano se pitaš što ako. Nisam mislila da sam u stanju zaboraviti vlastito dijete", dodaje.

Mala promjena rutine sve je poremetila

Poput mnogih roditelja, Eberle je čitala priče o roditeljima koji su zaboravili svoju djecu u autu, ponekad s kobnim ishodom. 

"Uvijek sam se osjećala loše zbog tih roditelja. I primijetila sam sličnost između tih horor priča i vlastitog incidenta. Tek mala promjena u rutini poremetila je njezinu redovnu proceduru vađenja Ade iz sjedalice.

"Kod svih tih priča uvijek postoji mala promjena plana. I tog dana to se dogodilo meni", ističe.

Svjesna je da nema isprike za to što joj se dogodilo, ali dijeljenju iskustva je pristupila oprezno jer je znala da će je neki osuditi.

Danas manje osuđuje druge i obraća više pažnje

"Dio mene uopće o tome nije htio govoriti. Ne želim da svijet zna koliko sam podbacila. Ali onda mi drugi dio kaže da to moram napraviti, da moram priznati svoje pogreške. Moram reći svijetu koliko sam daleko od savršenstva. I kako bi se ovo moglo dogoditi još nekome. I to me plaši, ali i tjera da manje sudim i obraćam više pažnje", nastavila je.

Srećom, reakcije su uglavnom bile pozitivne. Da, neki su rekli da je osoba koja ne bi trebala imati djecu, ali puno je više predanih roditelja koji su priznali da su napravili istu grešku.

"Svatko tko me poznaje zna da su mi djeca na prvom mjestu. Ja sam ona mama koja dvaput provjerava je li kopča autosjedalice na pravom mjestu, koja brine o sigurnosti djece, ali i mama kojoj se dogodilo nezamislivo", zaključila je.

>> Evo što se točno događa kada dijete ostavite u pregrijanom automobilu