Vaše se dijete obožava igrati u bazenu s lopticama? Promislite još jednom

Foto: Instagram

AKO se vaše dijete obožava igrati u bazenu prepunom plastičnim lopticama, žao nam je što moramo pokvariti zabavu. Naime, vjerujemo da ćete drugi put razmisliti hoćete li mu to dopustiti jer, prema novim istraživanjima, šarene loptice možda su prepune opasnih bakterija.

Razlog za to je, kažu stručnjaci, što se takvi bazeni ponekad tjednima ne čiste kako bi trebali.

Znanstvenici sa Sveučilišta Georgia su analizirali situaciju u šest bazena s lopticama koji se nalaze u klinikama za fizikalnu terapiju i dječjim ambulantama. Brisevi su uzeti s devet do 15 kuglica, iz različitih dubina. Na njima je pronađena 31 vrsta bakterija, uključujući osam patogenih i jedan patogeni kvasac. 

Naravno, bakterije se nalaze posvuda, ali neke od pronađenih na plastičnim lopticama mogu dovesti do ozbiljne infekcije pa čak i smrti. Čak devet bakterija koje se nalaze na šarenim lopticama može dovesti do meningitisa, sepse i upale pluća. Osim Enterococcus faecalis koji može dovesti do meningitisa, pronađen je i staphylococcus hominis koji može uzrokovati infekcije krvotoka. 

Istraživači su otkrili da su bazeni često kontaminirani prljavštinom, prašinom, urinom, izmetom i bljuvotinom. Mogu proći dani ili čak tjedni između čišćenja zbog čega se opasni mikroorganizmi mogu razmnožavati.

Potencijalna opasnost za djecu je veća ako imaju otvorenu ranu ili oslabljen imunitet, upozoravaju znanstvenici.

Naravno, ne znači da je svaki bazen s lopticama prepun bakterija, to na prvom mjestu ovisi o tome koliko se često čisti. Ako se grozite bakterija ili vam je dijete boležljivo, izbjegavajte ovu spravu ili se pobrinite da se njome rukuje prema najvišim higijenskim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.