Dobre vibracije: Kako sve glazba utječe na naš organizam

Foto: V magazine

GLAZBA nas čini sretnima ili tužnima, opušta nas te izaziva različite emocije, a stručnjaci upravo zbog toga kažu kako je izvrsna za naše zdravlje. Pogledaj na koje sve načine pjesme naših omiljenih izvođača utječu na nas:

1. Raspoloženje

Naš mozak brzo raspoznaje odgovaraju li nam određeni taktovi pjesme ili ne. Ako zaključi da nam neka pjesma odgovara, nagrađuje organizam dopaminom koji nas čini sretnima. Savjet: Pripremi "sretnu playlistu" te ju koristi u trenucima kada se osjećaš potišteno. Jamčimo da će te oraspoložiti.

2. Sjećanja


Naš mozak je čudesna stvar. Čim čuje zvuke neke pjesme koja nam mnogo znači, u sekundi nas vraća u "značajan" trenutak u kojem smo već slušali tu pjesmu. Nevjerojatno, zar ne?

3. Bol


Glazba je izvrstan "prirodni lijek", izvještava Women's Health. Dokazano je kako u mnogim situacijama pomaže ljudima da se opuste te čak manje osjećaju bol. Skreće nam pažnju s neugodnih situacija (sjedenje na zubarskom stolcu i slično) te pomaže da se osjećamo bolje.

4. Imunološki sistem


Opuštajući zvuci pomažu tijelu da proizvodi hormon rasta što rezultira jačanjem metabolizma. Glazba nas potiče i na vedrije raspoloženje što dovodi do otpuštanja stresa.

5. Super tijelo


Rezultati vježbanja često su bolji kod ljudi koji slušaju veselu glazbu za vrijeme tjelovježbe. Brzi ritam daje nam energiju i tjera nas da vježbamo brže i jače, a naše omiljene pjesme s tekstovima koji nam podgovaraju često pojačavaju našu motivaciju kada je fitness u pitanju.



 

Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.