Kako izgleda dobra pauza tijekom radnog dana?

Foto: Manolo Blahnik

JEDVA čekaš pauzu na poslu ili od učenja?

Znanstveno je dokazano da i kraće pauze tijekom radnog dana poboljšavaju fokusiranost i produktivnost. "Energija je obnovljiva i zato su nam itekako potrebne pauze, kako bi ostali usredotočeni na zadatke i u dužim vremenskim razdobljima. To je svakako suprotna ideja od one koja prevladava u većini tvrtki, a to je da su pauze samo nepotrebno gubljenje vremena", prenosi Huffington Post.
 
No, nije svaka pauza ujedno i dobra pauza. Surfanje internetom i provjeravanje Facebooka definitivno ne spadaju pod to. Pa što onda nazivamo "pravom" pauzom?
 
1. Makni se od kompjutera
 
Ostajanje uz ekran kompjutera nije učinkovita vrsta predaha za odmoriti glavu. Najučinkovitija je ona koja podrazumijeva ustajanje i kretanje, a dodatni bodovi uključuju šetnju po svježem zraku. Osim što je hodanje blaga fizička vježba, dokazano smanjuje stres i umor te potiče dobro raspoloženje. "Šetnjom po zelenim površinama, mozak može čak doći u stanje meditacije", navodi se u jednom britanskom istraživanju.
 
2. Društvena pauza
 
Istraživanja su pokazala da dobre društvene veze na radnom mjestu također potiču produktivnost, a zaposlenici s više strasti obavljaju svoj posao. Zato dobra pauza podrazumijeva i kavu ili ručak s dragim kolegama ili samo mali razgovor o svakodnevnim stvarima (ali ne o poslu).
 
3. Pravilo 90 minuta
 
Ono podrazumijeva sat i pol intenzivnog rada, nakon kojeg obavezno moraš uzeti 10 minuta pauze i tako svaki put, što, kao i kod sportaša, često povećava izdržljivost.
 
Pssst! Stručnjaci otkrivaju kako kraće drijemanje (25-30 minuta) tijekom dana najbolje poboljšava učenje i pamćenje, povećava budnost te kreativnost i produktivnost. Sretnici koji uspiju uloviti 60-90 minuta dnevno za isto, time mogu još više poboljšati svoju memoriju. "Sat i pol spavanja tijekom dana poboljšava rad vaše memorije koliko i osam sati sna noću", zaključuju znanstvenici.
Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.